A FŐKERT Nonprofit Zrt. a héten megkezdi a platánfák permetezését

A FŐKERT Nonprofit Zrt. a héten megkezdi a platánfák permetezésétA FŐKERT Nonprofit Zrt. a héten megkezdi a platánfák permetezését

A platánfák permetezése elsősorban a platán-csipkéspoloska elleni védekezésre szolgál. Ez a kártevő minden évben rendszeresen megjelenik és a platán legjelentősebb károsítója.

A FŐKERT védekezésre közterületi felhasználásra engedélyezett rovarölő szereket használ melyek emberekre, állatokra, környezetre ártalmatlanok.

A mintegy 3-4 mm nagyságú kártevő tevékenységének következtében a fák lombozata besárgul, a növények ellenálló képessége csökken, hosszabb távon a fák pusztulásában jelentős szerepet tölthet be.

A platán-csipkéspoloska a budapestieknek is problémát okozhat: a lakóházakhoz közeli platánfákról az épületek ablakába húzódnak, hogy átvészeljék a telet. A poloska emberre nem veszélyes, de zavaró lehet.

A permetezések során nemcsak az áttelelő platán-csipkéspoloskák, hanem a platánokon az utóbbi időben nagymértékben elszaporodó amerikai lepkekabócák számát is jelentősen csökkentik.

A leggondosabb munkavégzés közben is előfordulhat, hogy a szer a parkoló autókra hullik. A permetezőszer az autóban semmilyen kárt nem okoz és az első autómosáskor - plusz költséget nem okozva – könnyűszerrel eltávolítható, lemosható.

A munkákat a főváros kiemelt parkjaiban és fasoraiban végzi a FŐKERT.

A parkokban a látási viszonyok miatt nappal, a fasorokban pedig az éjszaka folyamán végzik a munkát, hogy a gyalogos és közúti forgalmat ne zavarják.