A harmadfokú hőségriasztás továbbra is érvényben van Budapesten

A harmadfokú hőségriasztás továbbra is érvényben van BudapestenA harmadfokú hőségriasztás továbbra is érvényben van Budapesten
A tartós hőség miatt a fővárosban továbbra is érvényben vannak a korábban hozott intézkedések: rendszeresen locsolják a fő- és tömegközlekedési útvonalakat, a síneket, a sűrűn lakott területeket, illetve több ponton vizet osztanak. Tarlós István főpolgármester kérésére a BVK Holding Zrt. tagvállalatai, a rendkívüli hőségre való tekintettel budapesti közműcégeken keresztül próbál enyhíteni a fővárosiak hőségérzetén.
A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezetése július 4. éjfélig életbe léptette az úgynevezett havaria tervet. Így az ÁNTSZ által elrendelt harmadfokú hőségriadót követően, kétszer 12 órában közel 20 locsolóautó dolgozik a főváros fő és tömegközlekedési útvonalain, valamint a lakótelepeken. Szombat reggeltől az FKF Zrt. locsolóautói folyamatosan hűtik a lakótelepeket és a sűrűn lakott városrészeket.
A BKV Zrt. megrendelésére a meghatározott vonalakra a villamossínek hűtése és az úgynevezett kivetődés megelőzésének érdekében az FKF Zrt célgépei egész nap hűtik a síneket.
A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. mind a 13 fürdőegységében várja a hűsölni vágyókat, meghosszabbított nyitvatartással, valamint a strandokon  ballonból osztanak vizet a nagy hőségre való tekintettel.
A Fővárosi Vízművek Zrt. szombat reggeltől a főváros legforgalmasabb csomópontjaiban: így a Deák és Kossuth téren egész nap kitelepült egységből ballonos, a Széll Kálmán, valamint a Blaha Lujza téren pedig 11.00-16.00 óra között mobil egységekből  zacskós vizet oszt. Eddigi adatok szerint szombaton és vasárnap 6000 liter víz fogyott. Hétfőn megközelítőleg már ennek a mennyiségnek a kétszeresére, 12000 literre volt szükség. A megnövekedett igények annak tudhatóak be, hogy hétvégén sokan kerestek a városon kívül enyhülést a melegben. A vízfogyasztási adatok a fővárosban növekvő tendenciát mutat, megközelíti a 600 ezer m3-t.
Tarlós István főpolgármester a budapestiek és a fővárosba látogatók számára biztosította a III. fokozatú hőségriasztás időtartama alatt, hogy a Főpolgármesteri Hivatal épületébe (1052 Budapest V. kerület, Városház u. 9 -11.) bárki betérhet hűsölni légkondicionálóval ellátott 282. számú Tárgyaló Terembe  és a Bank szárny 205. számú helyiségébe. A kijelölt helyiségekben ásványvizet is biztosítanak.
A Budapesti Temetkezési Intézet 2012. július 3-tól a legmelegebb déli órákban 11.00 és 14.00 óra között ingyenesen vizet oszt a temetőirodákon a nagyobb, és leglátogatottabb temetőkben: az Újköztemetőben, a Farkasréti temetőben, a Fiumei úti sírkertben, az Óbudai temetőben, a Megyeri temetőben, a rákospalotai temetőben, és az Erzsébeti temetőben. Az ingyenes vízosztás a megjelölt időszakban minden nap lesz, július 6-ig.