Átadták a nagytétényi hulladékudvart

Átadták a nagytétényi hulladékudvartÁtadták a nagytétényi hulladékudvart
Az ország minden eddiginél korszerűbb, komplex szolgáltatásokat nyújtó hulladékudvarát szerdán adták át a főváros XXII. kerületében; a nagytétényi, több mint 80 millió forintból kialakított udvar mellett további hármat hoznak majd létre Budapesten.
A nagytétényi hulladékudvarban a korábbiaknál nagyobb területen – több mint 5000 m2-en – komplex szolgáltatás érthető el. A kihelyezett nagykonténerek lehetőséget biztosítanak – a jelenleg megszokott hulladékfajtákon kívül – zöldhulladék, lakossági építési-bontási hulladék, nagydarabos hulladék (lom), autógumi befogadására is, valamint a telepen rendezett további feldolgozást igénylő hulladék-gyűjtő is létesült, ahol elektromos-elektronikai hulladékok leadására is lehetőség nyílik.
A tapasztalatok arra ösztönöztek bennünket, hogy átgondoljuk, és új alapokra helyezzük a hulladékudvarok építését, és azok korszerűsítését. Törekedtünk arra, hogy a nagytétényi hulladékudvar a legnagyobb mértékben megfeleljen a lakosság szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos igényeinek, és ezáltal az Európai Unió fejlett országaihoz hasonlóan színvonalas, komplex hulladékkezelési szolgáltatást nyújtsunk Budapest lakossága számára – nyilatkozta Klug Lajos, az FKF Zrt. vezérigazgatója.
Az elmúlt években, Európában a köztisztasági vállalatok tevékenységének jelentősége felértékelődött, amely a politikai elitet arra ösztönzi, hogy szigorúbbnál szigorúbb szabályozásokat vezessen be. A szigorúbb szabályozás, komplexebb tevékenységet eredményezett a hulladékgazdálkodás területén. A hulladékgazdálkodás szerves részévé vált a hulladékhasznosítás, s ez kihatott a hulladék begyűjtésére és ártalmatlanítására egyaránt, amely folyamatokban a hulladékudvarok kulcsszerepet játszanak – mondta György István főpolgármester- helyettes.
A nyugati társadalmakban egyre nagyobb súllyal jelenik meg a környezettudatos gondolkodás, amely a hulladékgazdálkodás piaci szereplőit komplexebb tevékenységre sarkallja. A hulladékkezelés szerves részévé vált a hulladékhasznosítás, s ez kihatott a hulladék begyűjtésére és ártalmatlanítására is. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. közszolgáltatóként arra törekszik, hogy szolgáltatásait folyamatosan fejlessze, ezért 2012. július 5-én megnyitja Magyarország legnagyobb professzionális, komplex szolgáltatásokat nyújtó hulladékudvarát.
A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. célja, egy olyan kulturált infrastruktúra megteremtése Budapesten, ahol a lakosságnak lehetősége nyílik európai színvonalon megszabadulni a feleslegessé vált szelektív hulladékától. A Társaság tevékenysége a szelektív hulladékgyűjtő szigetek üzemeltetésén túl a főváros területén található 15 hulladékgyűjtő udvart magába foglaló hálózat működtetésére is kiterjed, amelyet az FKF új hulladékudvarral bővít a XXII. kerületben.
A XXII. kerületi hulladékudvarnak nem csak mérete, hanem elrendezése is egyedülálló az országban. Az FKF Zrt. a konténereket úgy telepítette, hogy az igénybevevő ellipszis alakú útvonalon haladva zavartalanul, folyamatosan helyezhesse el a beszállított hulladékot az erre a célra rendszeresített gyűjtőkonténerekben, így hatékonyabbá válik a hulladékfrakciók tárolása és elszállítása is.
Az új hulladékudvar esetében a Fővárosi Közterület-fenntaró Zrt. arra törekedett, hogy teljes mértékben a lakosok kényelmét szolgálja, ezért ennek megfelelően hosszabb nyitva tartási idővel – hétfőtől szombatig 08-20 óráig – várja a XXII. kerületben élőket. Ezen túlmenően pedig minden XXII. kerületi polgárnak lehetősége van arra is, hogy a Társaság által kiküldött kuponok felhasználásával ingyen adjon le olyan kiemelt frakciókat, mint a lom és az autógumi.