Átalakítják és bővítik az újpalotai hőkiadó állomást, a beruházás alapkövét hétfőn helyezték el az FKF Fővárosi Hulladékhasznosító Művének területén

Átalakítják és bővítik az újpalotai hőkiadó állomást, a beruházás alapkövét hétfőn helyezték el az FKF Fővárosi Hulladékhasznosító Művének területénÁtalakítják és bővítik az újpalotai hőkiadó állomást, a beruházás alapkövét hétfőn helyezték el az FKF Fővárosi Hulladékhasznosító Művének területén
A Főtáv arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a fejlesztés lehetővé teszi a hulladék elégetéséből származó hőenergia fokozott hasznosítását a fővárosi távhőrendszerben, ezzel jelentősen csökkentve a földgázfüggőséget és az üvegházhatású gázok kibocsátását. A kedvező költségű hőenergia mennyiségének növeléséhez a jelenlegi berendezések ugyanis nem alkalmasak.
A társaság az Újpalotán előállított hőt a beruházás után az észak-pesti és az újpalotai távhőrendszerben hasznosítja. A két rendszert csővezeték köti majd össze, és távvezetéket létesítenek a hőátadó állomás és az észak-pesti vezetékhálózat között is. A projekt részeként a hőátadó állomás és az erőmű közötti gőz- és kondenzvezetékeket nagyobb keresztmetszetűre cserélik.
A forró víz keringtetéséhez szükséges, 240 négyzetméteres földalatti szivattyúállomás építése már folyamatban van a IV. kerületben, utána a területet parkosítva adják át.
A beruházás összköltsége csaknem ötmilliárd forint, ennek tíz százalékát uniós pályázaton nyerte a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt.