Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

Budapest rendkívül gazdag termál- és gyógyvizekben. Naponta mintegy 30 000 m3 termálvíz tör a felszínre a területén fakadó természetes forrásokból és fúrt kutakból.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. nyolc gyönyörű, tradicionális fürdőkultúrával rendelkező gyógyfürdőt és uszodát üzemeltet a fővárosban.

Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda

1146 Budapest, Állatkerti krt. 11.

A Széchenyi fürdő 21 medencéjével Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexuma.Gyógyvize számos, főként mozgásszervi megbetegedés gyógyítására alkalmas.A hagyományos gyógy szolgáltatások mellett sokféle wellness szolgáltatást is igénybe vehetnek a fürdő vendégei, ilyenek a különféle szaunák, az aerobic, a vízi torna, a kondicionáló terem, aroma masszázs, Thai masszázs, kozmetika, szolárium, lábápolás.A Széchenyi gyógyfürdőben szinte valamennyi, a társadalombiztosítás által támogatott gyógyfürdőkezelés is igénybe vehető.

Szt. Gellért Gyógyfürdő és Uszoda

1118 Budapest, Kelenhegyi út 4.

A világszerte ismert és a külföldiek által igen kedvelt, szecessziós stílusban épült Gellért Gyógyfürdő és Szálló 1917-ben nyitotta meg kapuit.Vize minősített gyógyvíz, amely különösen javasolt az ízületek degeneratív betegségeinek, a gerinc megbetegedéseinek gyógyítására, illetve érszűkület és keringési zavarok esetén is. A gyógyfürdőben a szolgáltatások széles skálája várja a fürdővendégeket, például szauna, vizes masszírozás, aroma masszázs, csokoládé masszázs, SPA-pedikűr, Kleopátra fürdő. A fentieken kívül sokféle, a társadalombiztosítás által támogatott gyógyfürdő-kezelést is kaphatnak a betegek, szakorvosi javaslatra. Orvosi osztályán sós kamra és inhalációs kezelések is igénybe vehetők.

Szt. Lukács Gyógyfürdő és Uszoda

1023 Budapest, Frankel Leó út 25-29.

A mai Lukácsfürdő a mellett, hogy évtizedek óta a művészeti és irodalmi élet ismert személyiségeinek kedvelt találkozó helye, mindenben megfelel a modern kor elvárásainak. Nyitott, de télen is használható úszómedencékkel, három különböző hőmérsékletű termál medencével, élménymedencével, különféle szaunákkal, wellness részleggel, só kamrával és még sok egyéb szolgáltatással áll a vendégek rendelkezésére. Szinte valamennyi, az OEP által finanszírozott gyógyfürdő-kezelés is igénybe vehető a fürdőben. Vize kiválóan alkalmas ízületi problémák kezelésére, a gerinc különféle megbetegedései, a csontrendszer mészhiányos állapotai gyógyítására.

Rudas Gyógyfürdő és Uszoda

1013 Budapest, Döbrentei tér 9.

A török hódoltság idején került kialakításra, és a kezdeti fürdőt Szokoli Musztafa pasa csodálatos, orientális ízlésvilággal varázsolta újjá a XVI. században.A Budapest Gyógyfürdői Zrt. 2005-ben a Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal bevonásával újította fel a termálfürdőt, megőrizve annak eredeti jellegét. Különösen javasolt a Rudas vizében gyógyulni az ízületek degeneratív betegségei, idült és félheveny ízületi gyulladások, porckorongsérv, idegzsábák, a csontrendszer mészhiányos állapotai esetén. A termálfürdőben öt különböző hőfokú medence és egy merülő medence található. Úszómedencéjének vize is kellemes, 29oC hőmérsékletű.

Király Gyógyfürdő

1027 Budapest, Fő utca 84.

Amai Király Gyógyfürdőhelyén lévő fürdő építését a török Arszlán pasa kezdte meg 1565-ben és utóda, Szokoli Musztafa fejezte be. A Király Fürdő vizét akkoriban vörösfenyőből készült vízvezetékeken keresztül hozták a jelenlegi Lukács Fürdő környékéről. Még ma is ugyanabból a kútból kapja a fürdő a gyógyvizet.Három különböző hőmérsékletű gyógymedencével és egy merülő medencével rendelkezik. A Rudasban és a Királyban négyféle, OEP által támogatott gyógyfürdőkezelés vehető igénybe.

Dagály Termálfürdő, Strandfürdő és Uszoda

1138 Budapest, Népfürdő utca 36.

A Duna parton, hatalmas zöld területen elhelyezkedő Dagály 1948 óta várja a fürdőzni vágyókat. Jelenleg három helyről kapja a gyógyvizet, amely kiválóan alkalmazható a legtöbb mozgásszervi megbetegedés gyógyítására, illetve sérülések utáni állapotok kezelésére. Három gyógymedence, két úszómedence, nyáron pedig még 5 különféle strandmedence, illetve szolgáltatások egész sora áll a vendégek rendelkezésére. A Dagályban is lehetőség van az OEP által finanszírozott kezelések igénybevételére.

Dandár Gyógyfürdő

1095 Budapest, Dandár utca 5-7.

Az egykori tisztasági fürdő ma már saját kútból nyert, igen jó minőségű gyógyvízzel rendelkezik. Három különböző vízhőmérsékletű gyógymedence áll a vendégek rendelkezésére, akik főként az OEP által támogatott gyógykezeléseket veszik igénybe. De van aroma relax masszázs, púderes masszázs, manager masszázs és lábápolás is a fürdőben.

Csillaghegyi Strandfürdő és Uszoda

1038 Budapest, Pusztakúti út 3.

Fővárosunk egyik legrégebbi strandja nyáron három nyitott medencével, télen pedig fedett úszómedencével és családias hangulatú szaunával várja vendégeit, csodás környezetben.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. öt strandot üzemeltet a nyári szezonban:

 • Csepeli strand
 • Csillaghegyi strand
 • Palatinus strand
 • Paskál strand
 • Pünkösdfürdői strand
 • Római strand

 

Az önkormányzati vállalat alapítása, Rt-vé történő átalakítása

A Fővárosi Fürdőigazgatóság, mint állami vállalat a Fővárosi Tanács irányítása és felügyelete alatt működött.

A helyi önkormányzatról szóló 1990. évi LXV. törvény vagyoni végrehajtása érdekében az egyes állami tulajdonban lévő vagyontárgyak Önkormányzatok tulajdonába adásáról kiadott 1991. évi XXXIIII. törvény alapján a Fővárosi Fürdőigazgatóság vagyona a Fővárosi Vagyonátadó Bizottság 1991. évi december 30-án kelt XXIII-42/91/VÁB jelű határozatával (és annak kiegészítésével) a Fővárosi Önkormányzat tulajdonába került.

A műemlék vonatkozásában az állami tulajdonból ideiglenesen ki nem adható műemlékekről szóló 83/1992. (V. 14.9) Korm.rendelet alapján azonban a Király és Rudas Fürdők állami tulajdonban maradtak, kezelőjük a Kincstári Vagyoni Igazgatóság, míg a Fővárosi Önkormányzatot ingyenes használatuk illeti, mely utóbbi ezen fürdőket társaságunk működteti. A két fürdő működtetésére vonatkozó megállapodás a KVI, a Fővárosi Önkormányzat és társaságunk között a mai napig sem jött létre, bár azt a Főváros elfogadta, de aláírásra a KVI-hez ezideig nem továbbította.

Az 1992. december 17-18-án kelt 1605/1992. sz. határozat a korábbi állami vállalat jogutódjaként létrehozta Fővárosi Önkormányzat Fővárosi Fürdőigazgatóság cégnevű önkormányzati vállalatot, a Fővárosi Önkormányzat tulajdonaként. A Fővárosi közgyűlés 1992. december 17-18-i ülésen hozott a 1603 és 1604/1992. sz. határozatai a Fővárosi Fürdőigazgatóságra, mint önkormányzati vállalatra bízta a korábban is általa kezelt vagyont, kivéve a Finn-Magyar Gyógyszálló Rt-ben és egyéb befektetésekben bírt vagyoni részeit, a Pascal strand fejlesztési területet és a szolgálati lakásokat. A teljes nevén Fővárosi Önkormányzat Fővárosi Fürdőigazgatósági vállalat 1992. december 23-án kelt létesítő okirata pontosításait tartalmazó módosítást a Főpolgármester úr 1993. május 27-én írta alá, 1992. december 17-18-i visszamenőleges hatállyal. A Fővárosi Közgyűlés a Fővárosi Fürdőigazgatóságot az 1069/1996.(VI.27.) sz. Főv. Kgy. határozatával 1996. július 1-vel egyszemélyes részvénytársasággá alakította át Budapest Gyógyfürdő és Hévizei Rt. néven, 1138 Budapest, Népfürdő u. 38. sz. székhellyel, az 1933. január 1-től működő, eredetileg Budapest Székesfőváros Gyógyfürdő és Gyógyforrásai, 1957-től pedig Fővárosi Fürdőigazgatóság néven működő vállalata általános jogutódként.

Gyógyszolgáltatások

A természetes gyógymódok világszerte egyre nagyobb teret nyernek. A modern gyógyszerek, melyeket nap mint nap alkalmazunk, hatásosak ugyan, de mind több kellemetlen mellékhatásról szerzünk tudomást. Az egészségre ártalmas mellékhatások mellett egyre nagyobb nehézséget jelent a betegek számára a rohamosan emelkedő gyógyszerárak miatti költségnövekedés elviselése. Gyógyszerekre természetesen szükség van, de megfelelő indikáció mellett a természetes gyógymódok kiváló kiegészítői, sőt számos esetben helyettesítői is a gyógyszereknek.

A legújabb jogi szabályozás alapján kilenc féle fürdőkezelés vehető igénybe orvosi javaslatra, rehabilitációs céllal a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. gyógyfürdőiben:

 • Gyógyvizes medencefürdő
 • Gyógyvizes kádfürdő
 • Iszapkezelés
 • Súlyfürdő
 • Szénsavas kádfürdő
 • Gyógymasszázs
 • Víz alatti vízsugármasszázs
 • Víz alatti csoportos gyógytorna
 • Komplex fürdőgyógyászati ellátás (közvetlenül nem rendelhető)

A gyógyfürdőkezeléseket reumatológus, ortopéd, fizioterápiás és mozgásszervi rehabilitációs szakorvos rendelheti el. A vonatkozó egészségügyi előírások alapján a medencefürdő, a kádfürdő és frissítőmasszázs (vizes masszázs) kivételével valamennyi kezelés (akár társadalom-biztosítási utalvánnyal, akár készpénzfizetés ellenében) kizárólag olyan orvosi rendelvényre szolgáltatható, melyen szerepel a beteg neve, személyi adatai, diagnózisa, valamint a kezelésekkel kapcsolatos előírások, és megállapítható a kezelést előíró orvos személye.

Utalványos kezelések igénybe vételéhez szükséges okmányok:

 • 2 db szabályszerűen kitöltött kezelőlap, ún. Babás-lap;
 • 1 db orvosi rendelvény; (vény)
 • TAJ kártya;
 • Közgyógyellátás esetén közgyógyellátási igazolvány.

A kezelőlapot a pénztárnál, illetve a kezelés helyén be kell mutatni. A hatályos jogszabályok szerint naptári évenként két kúrát támogat a társadalombiztosítás. A 09-es kódszámú komplex gyógyfürdőellátás igénybe vétele is kúrának számít.

Laboratórium

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. NAT-1-1264/2011 számon akkreditált Vízminőség-vizsgáló Laboratóriumának akkreditált műszaki területei:

 • ivóvíz, felszín alatti víz, palackozott víz, ásványvíz és gyógyvíz mintavétele, helyszíni vizsgálata, fizikai, kémiai, bakteriológiai és mikroszkópos biológiai laboratóriumi vizsgálata,
 • mesterséges fürdők medencevizének, tisztított vizének és tápvizének mintavétele, helyszíni vizsgálata, fizikai, kémiai és bakteriológiai laboratóriumi vizsgálata
 • természetes fürdők mintavétele fizikai, kémiai és bakteriológiai laboratóriumi vizsgálata,
 • felszíni vizek mintavétele, fizikai, kémiai és bakteriológiai vizsgálata.

 

Wellness

MANAGER masszázs

Nyak, hát, váll akupresszúrás pontjainak stimulálásával, a hétköznapi stressz oldásában segít megfelelő pontok nyomásával a test szövetei, izmai oldódnak, lazulnak.
Alapja a svéd masszázs, amely lazítja az igénybevett izomzatot, fokozza a helyi keringést, kedvezően hat a légzőközpontra és a vegetatív idegrendszerre.

LÁVAKÖVES masszázs

Több ezer éves múltra tekint vissza ez a speciális masszázstechnikát alkalmazó kezelés. Fokozza a vérkeringést, méregtelenít, stressz oldó hatással bír, amellyel javítja a közérzetet, lazítja az izmokat, enyhíti az álmatlanságot, jót tesz a bőrnek. A kezelés során kellemesen meleg lávaköveket illatos masszázsolajjal olajozzuk be, és a Shia-tsu masszázstechnikán alapuló wellness kezelést végzünk. A szolgáltatás időtartama 60 perc.

SPA Pedikűr

Speciális pezsegtető kezelés, amely nemcsak felfrissíti, hanem bársonyosan puhává is varázsolja a lábunkat. Időtartama 60 perc, amely tartalmaz bőrradírozást, gyógynövényes lábfürdőt, pedikűrt és lábmasszázst.

CSOKOLÁDÉ kezelés

A kakaóvajat tartalmazó termékek, így a csokoládé is, tisztítják, ápolják és védik is a bőrt. Ez az anyag nagyon gazdag teobrominban, amely a koffeinhez hasonlóan serkenti a zsírégető folyamatokat, így a kezelés zsírbontó hatással bír, és emellett elősegíti a “boldogsághormonok” (endorfin) termelését. Illetve a kakaóbabban találhat összetevők jótékony hatással bírnak az öregedés ellen. A 60 perces kényeztetés magában foglalja a testradírozást, cukor peelinget, a csokoládépakolást, amely egy fóliás testtekercselés, a zuhanyzást, és 30 perces csokoládémasszázst.

KLEOPÁTRA fürdő

méz és tej felhasználásával történő fürdő, amely időtartama 20 perc, utána pedig ismételten 20 perc relaxálás javasolt. A méz és a tej – a világ legősibb szépítőszerei. A tej 2000 különböző anyagból tevődik össze, fő alkotói tejzsírból, tejfehérjéből, tejsavból, létfontosságú vitaminokból, ásványi anyagokból és nyomelemekből állnak. Mindezek kívülről védik a bőrt, aktiválják a vérkeringést, megtartják a nedvességét és élénkítik a kollagén és elasztinrost képződést, amelyek szépítik és kisimítják a bőrt. A méz körülbelül 80 százaléka szőlő és gyümölcscukorból áll. Ezen kívül különböző vitaminokat, ásványi anyagokat, káliumot, magnéziumot és vasat tartalmaz, valamint a méhek által termelt inhibin enzimet. Az utóbbi természetes módon konzerválja a mézet és egyidejűleg antibakteriális hatású, ez a fő oka annak, hogy a mézet mindig is csodaszerként használták. A fürdőnek összegezve kellemesen ellazít, és izgató és bársonyos fényt kölcsönöz a bőrnek.

GYÓGYNÖVÉNYES fürdő

Az elkészített termálvízben kakukkfű, borsmenta és kamilla gyógynövénykeverék áztatásával készítünk frissítő fürdőt, amelynek időtartama 20 perc. A fürdő a benne található gyógynövényeknek köszönhetően fertőtlenítő és nyugtató hatású, jó közérzetet és belső nyugalmat biztosít, serkenti az immunrendszer működését, mert fokozódik a fehérvérsejtek termelődése. A bőr friss és üde marad.

RELAXÁLÓ aromafürdő

Az aromafürdő a meleg víz felületéről felszálló illóolajok belégzésével és az illóolajok bőrön keresztül való felszívódásával fejti ki a hatását. Mozgásszervi megbetegedések, izomfeszülés, nőgyógyászati panaszok és alvászavarok esetén jótékony lehet, illetve frissítő és pihentető szerepe is van.
A fürdő rózsa, narancsvirág, levendula illóolajokat tartalmaz, időtartama 20 perc.

HYDRUS csomag

Napi belépő kabinhasználattal
20 perces masszázs

KISKÚRA (1 hetes)

Előzetes reumatológiai szakorvosi vizsgálat
7 db termálgőz belépő
6 db 30 perces masszázs
6 db egyéb kezelés, orvosi javaslat alapján (iszapkezelés, tangentor, súlyfürdő, elektroterápia, sóskamra, ultrahang stb.)

NAGYKÚRA (1 hetes)

Előzetes reumatológiai szakorvosi vizsgálat
7 db termálgőz belépő
6 db 30 perces masszázs
Egyéb kezelések orvos által szükségesnek tartott kezelésszámban (iszapkezelés, tangentor, súlyfürdő, elektroterápia, sóskamra, ultrahang stb.)

NAGYKÚRA (2 hetes)

2 db reumatológiai szakorvosi vizsgálat
14 db termálgőz belépő
12 db 30 perces masszázs
Egyéb kezelések orvos által szükségesnek tartott kezelésszámban (iszapkezelés, tangentor, súlyfürdő, elektroterápia, sóskamra, ultrahang stb.)

SPECIÁLIS KÚRA (1 hetes)

Előzetes reumatológiai szakorvosi vizsgálat
7 db termálgőz belépő
4 db 30 perces masszázs
2 db thai masszázs
6 db egyéb kezelés, orvosi javaslat alapján (iszapkezelés, tangentor, súlyfürdő, elektroterápia, sóskamra, ultrahang stb.)

SPECIÁLIS KÚRA (2 hetes)

2 db reumatológiai szakorvosi vizsgálat
14 db termálgőz belépő
8 db 30 perces masszázs
4 db thai masszázs
12 db egyéb kezelés, orvosi javaslat alapján (iszapkezelés, tangentor, súlyfürdő, elektroterápia, sóskamra, ultrahang stb.)

Rendezvényhelyszínek

Budapest gyógyfürdői a XX. század elejétől patinás színfoltjai fővárosunknak. Ha már megunta a megszokott helyszíneket, és valami igazán újjal szeretné meglepni vendégeit, barátait, partnereit hívja vendégül Őket gyógyfürdőink vagy uszodáink egyikében.

A különleges építészeti megoldások, tágas előterek, egyedülálló méretű fedett illetve nyitott teraszok, hangulatos medencékkel párosítva ideális színteréül szolgálhatnak az Ön rendezvényeinek.

A török korban épült fürdőink (Király, Rudas) sajátos hangulatukkal egyedi, zártkörű rendezvényekre alkalmasak. Gyógyfürdőink fedett medenceterei és előcsarnokai átalakíthatók bálok, gálavacsorák, fogadások elegáns helyszínévé is.