Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. - eredmények, fejlesztések, beruházások 2014-2020

Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. - eredmények, fejlesztések, beruházások 2014-2020Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. - eredmények, fejlesztések, beruházások 2014-2020

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. életében az elmúlt 4 évben jelentős változás következett be. Míg az ezt megelőző években a cég mérleg szerinti üzemeltetési eredménye évi 450- 900 M Ft vesztesség volt, addig a 2010. évben a vállalat egy új fejlődési pályára állt. Budapest főváros által a 2010. évben adott nettó 711 M Ft-os anyagi támogatás után, a fürdők saját lábra álltak. A jó gazdálkodás eredményeképpen a BGYH Zrt 2011 óta minden támogatás nélkül is nyereséges céggé vált, a tavalyi eredménye már több mint 400 M Ft volt. A jövő héten átadásra kerülő Rudas fürdő bővítését is a vállalat a saját maga által megtermelt nyereségből finanszírozta.

Folyamatosan nő a fürdőlátogatók száma is. Amíg a 2010. évben 2,9 millió látogatót regisztráltak, ez évben várhatóan (a rossz nyár ellenére is) a vendégszám meghaladja a 3,5 millió főt.

Olyan új kezdeményezések fűződnek az új menedzsment nevéhez, mint a Zsigmondy kártya bevezetése vagy a folyamatosan futó kulturális rendezvények. A most nyáron két fürdőben (Csillaghegy, Paskál) is bevezetett egységes 900 Ft-os belépőjegy akcióval a BGYH Zrt azokat kívánta elérni, akik ez idáig ritkábban, vagy egyáltalán nem jártak a budapesti strandokra. A két legismertebb strandon (Palatinus, Római) 2013-ban megépített csúszdarendszer már a mai tizen- huszonéves korosztály igényeit is kielégíti.

Az elmúlt időszakban nőtt a fürdők népszerűsége, és elismertsége. Számos nemzetközi jelentőségű sajtóorgánum sorolta valamelyik fürdőt a világ legjobbjai közé. Ma már nem is lehet úgy rangsort összeállítani, hogy legalább egy budapesti fürdő ne szerepeljen benne.

Az elmúlt 4 év a BGYH Zrt életében elsősorban az anyagi stabilitás megteremtéséről szólt. De ezen időszak alatt is - 2011és 2013 között - a cég önerőből már mintegy 2,5 Mrd Ft-ot tudott költeni fejlesztésekre. Az elkövetkező 5 év már egyértelműen a felújítások befejezéséről és a további bővítésekről szól.

A BGYH által kidolgozott fejlesztési terv megvalósításával a ma üzemeltetett 8 állandó fürdő helyett 5 év múlva 11 állandó fürdőt üzemeltetnének, a jelenlegi 4 strand helyett a jövőben már csak 2 működne csak nyáron (Római, Pünkösdfürdő). A program keretében 2 idényjellegű meleg vizű fürdőt (Palatinus, Paskál) átalakítanánk állandó fürdővé, valamint állandó fürdőként megnyitnánk a Pesterzsébeti fürdőt is. Szintén a program része az üzembiztonság erősítése (Széchenyi, Gellért gépészet), valamint valamennyi egységüknek a mai piaci igényeknek megfelelő bővítése, európai szintű felújítása (Gellért, Király, Dagály, Csillaghegy). Ez a bővítési program már el is indult a Rudas és a Dandár fürdők bővítésével.

A projekt pénzügyi fedezetét a Főváros, a Kormány, és a BGYH Zrt közösen biztosítaná. A mintegy 15 Mrd Ft költségből a BGYH 10 Mrd Ft-ot tud biztosítani. (Ez részben az 5 év mérleg szerinti eredménye (5x1,5 Mrd), részben az úszópalota telkéért kapott összeg (1,5 Mrd, valamint hitelfelvétel (1,0 Mrd). A fennmaradó 5,0 Mrd Ft-ot biztosítaná a főváros és a kormány közösen valamilyen megosztásban. (Ez évi 1,0 Mrd Ft-ot jelent).

Ha visszatekintünk jó néhány évtizedet megállapíthatjuk, hogy az elmúlt 50 év alatt (1964) összesen nem került sor ilyen mértékű, tudatos fürdőfejlesztésre. 1964 és 2014 között épült meg az azóta bezárt Újpesti Uszoda és Fürdő (1974), valamint a Paskál Strand (1989). Ezeken kívül kizárólag felújítások történtek. A fürdőt látogató vendégek számának folyamatos emelésével (ez 2010. óta tart) a cél kettős. Egyrészt, hogy Budapestet még vonzóbb idegenforgalmi célponttá tegyék, másrészt, hogy a Budapesten élők kikapcsolódását, egészségmegőrzését biztosítsák. Mindezt úgy kívánják megtenni, hogy megőrzik a BGYH Zrt 2010 óta kialakított anyagi stabilitását.

  1. Palatinus Strandfürdő főépületének és központi vendéglátó egységének felújítása, átépítése (kezdés: 2015. szeptember)

A jelenlegi leromlott műszaki és esztétikai állapotú épület (bauxitbetonos szerkezetek) műemléki rekonstrukciója és korszerűsítése, az eredeti, 1938-as építészeti állapot helyreállításával. A Palatinus Strand szezonális jellegét megszüntetve az év 12 hónapjában lehetőség nyílik a termálvizes fürdőzésre. A főépület alagsorában medencék kerülnek kialakításra az egyéb kiegészítő szolgáltatásokkal együtt, a meglévő Margaréta medence téli üzemeltetési feltételeinek megteremtése mellett. Központi vendéglátó egység átépítése, komplett felújítása.

Beruházás várható értéke: 1.800.000.000 Ft

  1. Dagály Strandfürdő bővítése (kezdés: szeptember)

Főépület felújítása, bővítése. Új 33 méteres medence, belső élménymedencék, szauna világ és gyermekparadicsom kiépítése. Új csúszdarendszer kialakítása. Nyári épület megépítése a felújított iroda és főépület összekötésével. Medencék felújítása, korszerűsítése. Multifunkcionális épület, játszótér, nyári sportpályák, napozódomb megépítése.

Beruházás várható értéke: 3.500.000.000 Ft

  1. Széchenyi Gyógyfürdő gépészeti rekonstrukciója (kezdés: március)

A Széchenyi Gyógyfürdő komplex gépészeti rekonstrukciója, biztonságos működtetés megteremtése, üzemeltetési költségek csökkentése, környezetbarát technológiák alkalmazása, energia és vízmegtakarítás. A közeli intézmények termikus energiával való ellátása (hűtés és fűtés egyaránt a nyári időszakban is.

Beruházás várható értéke: 1.900.000.000 Ft

  1. Csillaghegyi Strandfürdő fejlesztése (kezdés: 2016. szeptember)

A mai kor színvonalának megfelelő rekreációs,- sport,- vendéglátó,- szolgáltató,- ismeretterjesztő funkciókkal rendelkező terület kialakítása, ami figyelembe veszi a teljes Csillaghegyi Strandfürdő területének természeti és területi adottságait.

Beruházás várható értéke: 1.400.000.000 Ft

  1. Paskál Strand téliesítése (kezdés: 2015. szeptember)

A fejlesztés a termál forrás vizének felhasználásával a fürdő téli használatát teszi lehetővé. A termál forrásvíz hőfoka és vízhozama nemcsak a töltő-ürítő rendszerű termál medencék üzemeltetését, hanem az épületek fűtését is megoldja. Ezzel a strand szezonális nyitva tartását megszüntetve, egész évben üzemelő strandfürdő jön létre Zuglóban.

Beruházás várható értéke: 1.000.000.000 Ft

  1. Beléptető rendszer kiépítése (kezdés: 2014. október)

A 2010-ben kiépített beléptető rendszer bérlési ideje 2015. április végén lejárt, így szükségessé vált egy új rendszer kiépítése. Az új rendszer korszerűbb, és megbízhatóbb lesz.

Beruházás várható értéke: 300.000.000 Ft

  1. Király Gyógyfürdő bővítése, felújítása, rekonstrukciója (kezdés: 2018. április)

A Királyfürdő kapacitásának és szolgáltatásainak bővítése, az energiatakarékos üzemeltetés lehetőségének kialakítása, a törökfürdő műemléki rekonstrukciója.

Beruházás várható értéke: 1.200.000.000 Ft

  1. Gellért Gyógyfürdő gépészeti rekonstrukciója (kezdés: 2017. szeptember)

A Gellért Gyógyfürdő komplex gépészeti rekonstrukciója, minél nagyobb energia megtakarítás elérése mellett, a megújuló energia, és a termálvíz minél nagyobb arányú felhasználásával, a fürdő biztonságos üzemeltetésének megteremtése, a jelenlegi, nem megfelelő üzemvitel megszüntetése.

Beruházás várható értéke: 1.300.000.000 Ft

  1. Gellért fürdő bővítése (kezdés: 2018. április)

A Gellért fürdő uszodai kabinos öltözőrész átépítése, új medencék építése, a fürdőzéshez kapcsolódó egyéb szolgáltatások bővítésével.

Beruházás várható értéke: 800.000.000 Ft

  1. Pesterzsébeti Strandfürdő rekonstrukciója, bővítése (kezdés: 2018. április)

A gyógyfürdő a 2006 évi bezárását megelőzően mind strandfürdőként, mind gyógyfürdőként üzemelt. Így egy rekonstrukciót követően – medencék felújítása, új medencék építése, épületek teljes körű átépítése, új szolgáltató blokkok létesítése – egy egész évben üzemelő fürdő komplexum üzemeltetése valósulna meg Pesterzsébeten.

Beruházás várható értéke: 1.500.000.000 Ft