Díjazták a FŐKERT virágyágytervező pályázat győzteseit

Díjazták a FŐKERT virágyágytervező pályázat győzteseitDíjazták a FŐKERT virágyágytervező pályázat győzteseit

Lezárult a FŐKERT Nonprofit Zrt. 2014-re meghirdetett virágágytervező pályázata. Az idei nyáron immár második alkalommal hívta tervezésre a lakosságot a FŐKERT Nonprofit Zrt. Négy különböző korosztály négy különböző budapesti helyszínen valósíthatta meg terveit.

A pályázaton résztvevőknek lehetősége nyílt arra, hogy megtervezzék a négy virágágy egyikét, amelyet jövő tavasszal a FŐKERT Nonprofit Zrt. munkatársai a pályázat nyerteseivel közösen valósítanak meg. A kiírásra több száz pályamű érkezett, ami visszaigazolja a szervezők elgondolását, hogy közterek ápolása közös célunk és a városi lakosság is igényli a szép, zöld környezetet, amelynek megalkotásában örömmel részt vállalnak.

A 2014-es év a „Család nemzetközi éve” lesz, így idén ehhez a témához kapcsolódva kellett a pályázóknak megtervezniük saját virágágyukat, úgy hogy a motívumok a családdal kapcsolatos gondolatokat, érzéseket formálják meg. A témaválasztás több gyermekotthonban nevelkedő fiatalt késztetett rajzolásra, hiszen ezek a gyerekek a saját családjuk hiánya miatt értik igazán milyen jelentősége van a Család nemzetközi évének. „Cseh Petronella a 15-18 éves korosztály győztese az esztergomi gyermekotthon lakója elmondta, hogy felkészítő tanáruk mutatta meg nekik a pályázatot, ami egyből nagyon megtetszett neki. A családról a segítség és a családtagok közötti szál, kapcsolat jut eszébe, ezért a rajzában is ezt próbálta ábrázolni. Nagyon örült, hogy ő lett az első, meglepődött rajta, ezért jövőre is indul a pályázaton, bár akkor már nem lesz a gyermekotthon lakója.

A 10-14 éves korosztály győztese, Tóth Szonja Kiara számára a család egyet jelent a szeretettel, ezért választotta motívumként a szívet. Kiara már többször is alkalmazta a „tempera pöttyös” módszert, először megrajzolja a körvonalakat, majd utána pöttyözi be a festéket.

Hajnis Réka, a 6-9 éves korosztály nyertese nagyon szeret rajzolni, ezért nagy lelkesen állt neki a pályázat elkészítésének. Réka is a körvonalakat rajzolta meg először, majd kiválasztotta kedvenc színeit és azokkal színezte ki a rajzot.

A beérkezett pályamunkákat szigorú szakmai zsűri bírálta el és választotta ki a legjobb pályaműveket, melyek ezek után közönségszavazáson vettek részt. A közönségszavazás 2013. október 18-án lezárult, az ünnepélyes díjátadóra 2013. november 07-én, a Vajdahunyad Várban került sor.

Idei évben a szakmai zsűri „Grafikai különdíjat” is odaítélt Kalányos Dorottya (Esztergomi Gyermekotthon lakója) részére, akinek kézzel rajzolt virágmotívuma lenyűgözte a zsűri tagjait. A motívumot a jövő évben a FŐKERT rendezvényein, mint design elem láthatjuk majd.