Elkészült a Rudas fürdő energetikai korszerűsítése

Elkészült a Rudas fürdő energetikai korszerűsítéseElkészült a Rudas fürdő energetikai korszerűsítése
Budapest Főváros Önkormányzata 147,17 millió forint összköltségből, vissza nem térítendő állami és európai uniós támogatás felhasználásával megvalósította a Rudas Gyógyfürdő és Uszoda komplex energetikai korszerűsítését. Az épület melegvíz-ellátásának és fűtésének felújítását a SZETT Szentendrei Energetikai és Tüzeléstechnikai Kft. végezte. A fejlesztés eredményeként a fürdőt üzemeltető Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. üzemeltetési költségei jelentősen lecsökkennek.
 
A Rudas Gyógyfürdő déli irányba történő bővítésével egyidejűleg elkészült a fürdőkomplexum energiahatékonysági korszerűsítése. A KEOP-5.5.0/B/12-2013-0022 azonosítószámú, „Rudas Gyógyfürdő és Uszoda komplex energetikai korszerűsítése” című projekt célja az energiamegtakarítás növelése, valamint a megújuló energiaforrások nagyobb arányú felhasználása volt.
 
A létesítmény a beruházást megelőzően jelentős mennyiségű fosszilis energiát fogyasztott földgáz és távhő formájában. A fürdő funkciójából adódóan hatalmas mennyiségű termálvizet használ fel, azonban az elfolyó termálvíz hőenergiájának tárolására és hasznosítására korábban nem volt lehetőség.
 
A fővárosi projekt keretében a termálvíz hőenergiájának tározására medencéket építettek, a gépészeti rendszert modern hőszivattyúkkal látták el, valamint a régi, elavult gőzkazánok helyett modern, kisnyomású gőzkazánokat építettek be. Az eddig kihasználatlan, elfolyó termálvizet medencékben tárolják, hőtartalmát hőszivattyún keresztül a fűtésben és a használati melegvíz-előállításban hasznosítják, így biztosítják a fürdő alaphőenergia-ellátását, csökkentve ezzel a gőzenergia fűtésre való felhasználását és a távfűtés részarányát.
 
Az új hőtermelő berendezések energiatakarékos üzeműek, ezért a fejlesztések hatására az épület üzemeltetési költségei várhatóan mérséklődnek. A fővárosi beruházásnak köszönhetően jelentős mértékben csökken a létesítmény üvegházhatású gázkibocsátása is.
 
Budapest Főváros Önkormányzata a Rudas Gyógyfürdő és Uszoda komplex energetikai korszerűsítését a Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával valósította meg.