Év végére egész Budapesten működni fog a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés

Év végére egész Budapesten működni fog a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtésÉv végére egész Budapesten működni fog a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés
Másfél éve indult el a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési program Budapesten, ekkor kezdte meg a Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság (FKF) az első kék és sárga fedeles kukák kihelyezését. Mára 343 ezer új szelektív hulladékgyűjtő tartály van a helyén, a projekt végére pedig mind a 403 ezer a házakhoz kerül, így a főváros valamennyi lakója már otthon ki tudja dobni a szelektíven gyűjtött papír-, műanyag és fémhulladékot.
 
A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés már 85 százalékban lefedi a fővárost – jelentette be Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes. Budapest tizennégy kerületében (I., II., IV., VI., VIII., X., XII., XIV., XV., XVI., XVII., XIX., XXII., XXIII.) és a mintaprojekt kerületeiben (V., VII., XI., XIII.) csaknem 100 százalékos a lefedettség. 171 ezer új gyűjtőponton működik a házhoz menő rendszer, amelynek segítségével ez év szeptemberéig összesen 21 200 tonna hasznos anyagot gyűjtöttek be.

Év végére egész Budapesten működni fog a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. A papír, illetve a műanyag és fém gyűjtésére szolgáló kukákat a lakosság pozitívan fogadja, 90,2 százalékban átvették az edényeket. Azok számára, akik valamilyen oknál fogva nem tudják átvenni a kukákat az első körben, januártól mintegy 30 ezer edényzet pótlólagos kiszállítását tervezi az FKF.
 
A programot kísérő kampány eredményeként nemcsak a szelektív gyűjtés lehetőségével kapcsolatban lett tájékozottabb a lakosság, hanem emelkedett azok aránya is, akik ténylegesen szelektíven gyűjtik a szemetet – mondta az októberben készített reprezentatív közvélemény-kutatás eredményeit idézve Szűcs Panni, a BVK Holding Zrt. kommunikációs és PR-igazgatója. Míg a kampány előtt a megkérdezett diákok 19 százaléka ismerte a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő programot, a kampány után már a megkérdezettek 65 százaléka hallott róla. A gyerekek legnagyobb része pontosan tájékozott a szelektív gyűjtés mikéntjéről is, a felnőtt lakosság 90 százaléka pedig jónak tartja a programot, amelynek hatására 88 százalékra emelkedett azok aránya, akik szívesen gyűjtik szelektíven a hulladékot.

A sajtótájékoztató végén Szeneczey Balázs átadta a projekt keretében indított Budapesti Szelektív Kupa fődíjasainak a pénznyereményeket, összesen egymillió forintot. A játék népszerűségét mutatja, hogy három kategóriában összesen csaknem 13 ezer háztartás versengett a díjakért.