Föld napja: önkéntes családi programok és Guiness-rekord kísérlet a Városligetben április 20-án

Föld napja: önkéntes családi programok és Guiness-rekord kísérlet a Városligetben április 20-ánFöld napja: önkéntes családi programok és Guiness-rekord kísérlet a Városligetben április 20-án
Önkéntes családi programokkal várja az érdeklődőket a főváros és közműcégei a Városligetben április 20-án, a Föld napja alkalmából. Húszezer árvácska elültetésével Guiness-rekordot kísérelnek meg felállítani, harminc új platánfát telepítenek, emlékművet graffitimentesítenek, lemossák a játszótéri eszközöket, újrafestik a sportpályákat, valamint lesz szemét- és lomszedés is. A résztvevő önkéntesek kedvezményes vidámparki és állatkerti, fürdő- és múzeumi belépőt kaphatnak.
Budapest Főváros Önkormányzata Tarlós István főpolgármester fővédnökségével, közös Guinness-rekord felállításával egybekötött családi önkéntes Föld napi programot szervez a Városligetben 2013. április 20-án, délelőtt 10 órától este 18 óráig.
A BVK Holding Zrt. és tagvállalatai, a fővárosi szolgáltató cégek (a Vízművek, a FŐGÁZ, az FCSM, az ELMŰ, a Díjbeszedő, a BFVK, a BKK Zrt., Zugló Önkormányzata, az Enviroduna és a Liget Köztársaság tagjai részvételével megrendezendő esemény a Föld napját hivatott megünnepelni.
Fő támogatók: BVK Holding Zrt., Széchenyi Kertvendéglő, TÜV Rheinland Magyarország, FŐTÁV Zrt.,  FKF Zrt., TRILAK Magyarország és a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete. A rendezvényen részt vesz még: A-Z Produkció Kft, civil szervezetek, egyesületek és Budapest lakossága.
Az eseményre kilátogatók tevékenyen is részt vehetnek önkéntesként a Városliget megszépítésében, illetve a Vidékfejlesztési Minisztérium jóvoltából hasznos információkkal, kreatív ötletekkel gyarapodhatnak. Az önkénteseknek – a rendezvényen kapott karszalag ellenében – a Liget Köztársaság egyes tagjai (Széchenyi Fürdő, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Műcsarnok, Szépművészeti Múzeum, Robinson Étterem, Széchenyi Kertvendéglő és Nyereg kerthelyiség) valamint a Pántlika Bisztró szombaton és vasárnap 20%-os kedvezményt biztosítanak. Ráadásul a Fővárosi Állat- és Növénykertet, továbbá a Budapesti Vidám Parkot 25%-os kedvezménnyel látogathatják mindkét nap.

A rendezvény főbb programjai:

- "virágrekord": Guinness-rekord – 800 m2-en 20.000 árvácska elültetése
- "vízcseppek a vízügyi együttműködés jegyében": növényültetés
- 30 platánfa elültetése
- "művészpihenő": meglévő pergolarendszerre installáció készítése
- "kreatív padok": dolgozói pályázat alapján nyertes pályaművek megfestése
- a százéves Széchenyi fürdő új köntösben: kültéri fogadótér átalakítása
- Virágok lelke emlékmű graffitimentesítése, környezetének rendezése
- "Játszva könnyebb": játszószerek lemosása, homokozó felfrissítése
- "Fessük újra!": amerikai-, városligeti- és ceglédi típusú padok festése több helyszínen
- sportpályák újrafestése (a Trilak támogatásával)
- szemét- és lombszedés (a Városliget teljes területén)
A Városliget a Főváros kiemelten kezelt közparkja, jelentős szerepet tölt be a budapestiek életében, 81 hektáros területével a város második legnagyobb közparkja, összefüggő zöldfelületének kondicionáló szerepe óriási, központi elhelyezkedésével kiemelten fontos szerepet játszik a településökológiai viszonyok szabályozásában, a főváros környezetminőségének javításában.