Főtáv-Alpiq megállapodás: 18 milliárd forintból fejlesztik a budapesti távfűtési rendszert

Főtáv-Alpiq megállapodás: 18 milliárd forintból fejlesztik a budapesti távfűtési rendszertFőtáv-Alpiq megállapodás: 18 milliárd forintból fejlesztik a budapesti távfűtési rendszert
A Főtáv Zrt. és az Alpiq Csepeli Vállalatcsoport vezetői egy több mint 18 milliárd forintos fejlesztési megállapodást írtak alá kedden Budapesten. A projekt része az Alpiq tulajdonában lévő Csepel II Erőmű korszerűsítése és hőtermelő kapacitásának bővítése, továbbá a dél-budai és a dél-pesti, eddig szigetszerűen működő távhőrendszerek összekapcsolása is.
A beruházás jelentősen növeli a budapesti távhőszolgáltatás versenyképességét és javítja hatékonyságát, és hozzájárul ahhoz, hogy 300 ezer fővárosi lakásba olcsóbban jusson el a távhő - mondta Bagdy Gábor.  A városvezetés célja, hogy Budapest minél élhetőbb város legyen – tette hozzá a pénzügyekért felelős főpolgármester helyettes.
A kormány a 2014-2020 közti uniós költségvetési időszakban 12 ezer milliárd forint támogatáshoz jut, ebből 43 milliárd forintra pályázhatnak a távhőszolgáltatók - ismertette a finanszírozás központi forrását Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára. Kiemelte: a megállapodás példaértékű az állami-, illetve önkormányzati-, valamint a magánszféra fejlesztési együttműködésére.
- A svájci tulajdonban lévő Alpiq kettes erőműve 400 megawatt villamos- és 145 megawatt hőenergia előállítására képes. A beruházás végén - a 2017/2018-as fűtési szezonra - a hőtermelés 245 megawattra növekszik - mondta az aláírás alkalmával Briglovics Gábor, az Alpiq vezérigazgatója.
A beruházásból 15,7 milliárd forintot a Főtáv Zrt. finanszíroz, 50 százalékban uniós forrásból - erről Fekete Csaba, a Főtáv Zrt. vezérigazgatója tájékoztatta a jelenlévőket. Hangsúlyozta: a Főtáv célja az olcsó hőenergia előállítása, a hatékony működés és az új fogyasztók bekapcsolása.
A megállapodás eredményeként nem csak a négy érintett budapesti kerületben, Csepelen, Pesterzsébeten, Kelenföldön és Kispesten juthat olcsóbb hőforráshoz a lakótelepeken élő 300 ezer ember, hanem a főváros egész területén gazdaságosabbá válik a távfűtés.
Az Alpiq Holding Svájc piacvezető energetikai vállalata, amely az ország villamosenergia-ellátásának harmadáért felel. A vállalat 2000 óta működik Magyarországon, azóta több mint 60 milliárd forintot fektetett be és mintegy 100 főt foglalkoztat.
A Főtáv Zrt. a főváros 17 kerületében 238 ezer lakást és további 7 ezer nem lakossági felhasználót szolgál ki. A piaci részesedése Budapesten 30 százalékos, a múlt évi árbevétele pedig 67,3 milliárd forint volt.