Fű nő a padlón, virágok csüngenek a kapaszkodók helyén…

Fű nő a padlón, virágok csüngenek a kapaszkodók helyén…Fű nő a padlón, virágok csüngenek a kapaszkodók helyén…

Idén több budapesti közszolgáltató cég – a Budapesti Közlekedési Központ, a BKV, valamint a másik fővárosi nagy holding, a Budapesti Városüzemeltetési Központhoz tartozó Főkert és az FKF Zrt. – civil szervezetekkel karöltve egy igazán különleges Föld Napja rendezvényre csábítják Budapest lakóit. A közszolgáltató cégek, akik ugyan legtöbbször a háttérből, de folyamatosan azon munkálkodnak, hogy tisztább, élhetőbb, szebb várost teremtsenek nekünk, egy napra csak egy dologra koncentrálnak: arra, hogy megmutassák, a Zöld Budapest  elérése a lakosság nélkül lehetetlen küldetés: fontos, hogy mindannyian tisztában legyünk azzal, mekkora szerepünk van a szerethető és élhető város megteremtésében.

Április 22-e a Föld Napja. Ha máskor talán nem is, de legalább ezen az egy napon tegyünk egy kicsit a környezetünkért, szálljunk ki az autónkból, s közlekedjünk tömegközlekedéssel, figyeljünk környezetünkre, ne szennyezzük tovább! A kukákba, szelektív konténerekbe dobjuk a hulladékot, vagy egyszerűen csak sétáljunk egy nagyot a rakparton, megcsodálva mindazt a szépséget, amit Budapest nyújt nekünk. S hogy ez a séta igazán élményekben, tudásanyagban és játékban gazdag legyen, a Boráros tér és a Széll Kálmán tér közötti (a 2A villamos Boráros tér – Jászai Mari tér, majd a 4-es 6-os villamos Jászai Mari tér – Széll Kálmán tér) villamosvonalon számos közszolgáltató cég és civil szervezet mutatkozik be, illetve mutatja be legújabb projektjeit.

A két végállomás között pedig egy igazi érdekesség közlekedik majd: erre az alkalomra a BKV egy UV típusú ikerkocsis villamosát az FKF segítségével kívülről színezi ki, míg a FŐKERT Nonprofit Zrt. az egyik kocsit valódi dzsungellé változtatja: fű nő a padlón, az üléseken, virágok csüngnek a kapaszkodók helyén, s ha jól fülelünk, akár egy-egy madárcsicsergést is meghallhatunk majd… A Boráros téren pedig az FKF Zrt. sátránál az érdeklődők környezettudatosságukról adhatnak számot környezetvédelmi totó kitöltésével.

A megállók sem maradnak programok nélkül. Aki ellátogat a rendezvényre, információkat kaphat a szelektív hulladékgyűjtésről, megtudhatja, hogyan lesz még zöldebb a közeljövőben Budapest Szíve, játszhat a BKV sátrában, kipróbálhatja, hogyan tudja óriás tangrammal és több ezer árvácskával átalakítani a teret, szerelhet biciklit profi bringásokkal, valamint tanácsot kaphat a felelős állattartással és a környezettudatos életmóddal kapcsolatban.

A feldíszített villamos a Boráros tér és Széll Kálmán tér között közlekedik. A dzsungellé változott kocsiban ugyan utazni nem lehet, de mindekét végállomáson lehetősége van minden érdeklődőnek, hogy kipróbálja, milyen is az igazán zöld közlekedés.

Széll Kálmán tér 10:00-11:00 13:30-14:15 16:30-17:30 
Boráros tér 11:30-13:00 14:30-16:00  

Ha mindez nem lenne elég: menetleveles játékkal várjuk azon gyermeklelkű felnőtteket, és már most ökosan gondolkodó gyerekeket, akik szívesen játszanának velünk a Föld Napján!