Halottak napi megemlékezések a fővárosi köztemetőkben

Halottak napi megemlékezések a fővárosi köztemetőkbenHalottak napi megemlékezések a fővárosi köztemetőkben
A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. idén is gondoskodik arról, hogy a hozzátartozók méltó módon emlékezhessenek meg szeretteikről, ezért tartja meg ismét a három leglátogatottabb temetőben a világi és ökumenikus megemlékezéseit.

2014-ben az eseményen Lukács Sándor (a Farkasréti temetőben és a Fiumei úti sírkertben) és Hegedűs D. Géza (az Újköztemetőben) szaval verseket, Kolarics Andrea énekel. A közel egy órás műsort Vincze Kinga vezeti és Steve Taylor-Szabó pánsíp játéka foglalja keretbe. Az emlékezőket a három történelmi egyház (katolikus, evangélikus, református) képviselői várják közös imára.

A megemlékezések helyszínei és időpontjai:
Újköztemető 53-as „szóró” parcellájában október 31-én 16:30 órakor
Farkasréti temető november 1-jén 16:30 órakor
Fiumei úti Sírkert november 2-án 16:30 órakor

2014-ben a halottak napi ünnepkör több napra esik, így várhatóan a legforgalmasabb napok a következők lesznek: október 31. (péntek), november 1. (szombat), november 2. (vasárnap).

Temetési rend és ügyelet
Az ünnepekre való tekintettel a temetések október 30-tól november 2-ig szünetelnek. A budapesti temetőkben október 31. és november 2. között ügyelet lesz, az ügyfélszolgálati irodák reggel 08.00 és 18.00 óra között tartanak nyitva.

Temetők nyitva tartása
A temetők október 31-től november 3-ig 07.00 órától 20.00 óráig tartanak nyitva. November 4-től visszaáll a szokásos nyitvatartási rend: 07.30-tól – 17.00 óráig.
 
Kisbuszok üzemeltetése a temetőkben történő közlekedéshez
A kiemelt temetők belső forgalmának segítése érdekében az Újköztemetőben október 31-től november 2-ig három mikrobusz segíti a közlekedést.
A Fiumei úti sírkertben október 31-től november 2-ig segíti a közlekedést mikrobusz. A mikrobusz 08.00 és 17.00 óra között közlekedik. Igénybevétele ingyenes.

Gépjárműforgalom
A temetői belső forgalom zökkenőmentes lebonyolítása érdekében a gépjármű behajtást a temetőben a BTI korlátozhatja.
Október 31-től november 2-ig a temetőkbe TILOS a behajtás az Újköztemető és a Fiumei úti sírkert kivételével.
Az EU országokban érvényes mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező temetőlátogatót szállító gépjárművet időkorlátozás nélkül beengedik a temetőkbe, abban az esetben, ha ezt a temetői gyalogosforgalom sűrűsége megengedi.
Rendkívül indokolt esetben a temető vezetője, vagy megbízottja a nagyon idős, illetve járóképtelen, de mozgáskorlátozott igazolvánnyal nem rendelkező személyt szállító gépkocsit október 31-től november 2-ig beengedheti a temetőbe a gyalogosforgalom függvényében.
A mozgáskorlátozott és nehezen mozgó látogatókat arra kérik, hogy ezeken a napokon lehetőség szerint 07.00 és 12.00 óra között keressék fel a temetőket!
Ez alól kivételt képez az Angeli úti és a Tamás utcai temető, ahol nincs lehetőség a gépjárműforgalomra.
Az Újköztemetőben október 31-én nyitástól november 2-án temetőzárásig díjmentes a gépkocsi behajtás.

Biztonság
A forgalom zavartalan lebonyolítása érdekében a temetőkben megerősített rendészeti szolgáltatást biztosítanak, illetve a kerületi rendőrségi egységek, közterület-felügyelők és a polgárőrség tagjai is járőröznek a forgalmas napokon.
A várhatóan leglátogatottabb napokon, tehát október 31-én, november 1-jén és november 2-án mentőautó is rendelkezésre áll az Újköztemetőben.

Halottak napi megemlékezések további helyszínei:
Angeli úti temető: november 1-jén 15.00
Cinkotai temető: november 1-jén 14.00
15.00
Rákospalotai temető: november 1-jén 13.00
Tamás utcai temető: november 1-jén 15.00
Csepeli temető: november 1-jén 16.00
november 2-án 16.00
Óbudai temető: november 1-jén 10.00
Megyeri temető: november 1-jén 17.00