Jelentősen nőtt a fővárosi kéményellenőrzések hatékonysága

Jelentősen nőtt a fővárosi kéményellenőrzések hatékonyságaJelentősen nőtt a fővárosi kéményellenőrzések hatékonysága

Míg 2010-ben csak a fővárosi háztartások 75%-ban tudták a kéményseprők az ellenőrzést elvégezni, addig 2014-ben a lakások 91%-ba sikerült bejutniuk. A hatékonyság-növekedés részben az új fővárosi szabályozásnak köszönhető, részben pedig a Társaság olyan fejlesztéseinek, mint az első ellenőrzési időpontra vonatkozó ingyenes e-mail és SMS értesítés. Számottevően csökkent az életveszélyes fővárosi kémények száma is. Míg 2010-ben a budapesti kémények több, mint 3%-a (35.000 db) volt életveszélyes, 2014. első nyolc hónapjában az ellenőrzött égéstermék-elvezetők kevesebb, mint 1%-ában (9.000 db) regisztráltak életveszélyt a FŐKÉTÜSZ Kft. munkatársai.

A fővárosi kéményseprő-ipari közszolgáltatás stabil, zavartalan működését a Fővárosi Önkormányzat és FŐKÉTÜSZ Kft. között idén 10 évre megkötött közszolgáltatási szerződés garantálja. A budapesti lakosok életvédelmét szolgálja emellett, hogy a FŐKÉTÜSZ Kft. 1.500 db kiváló minőségű szén-monoxid érzékelő készüléket biztosított a kerületi önkormányzatok számára. A közös akció ezerötszáz szociálisan rászoruló család biztonságát növeli a téli fűtési időszakban. A kerületekkel történő együttműködést a Társaság a jövőben a kémények és tetőjárdákkal kapcsolatos pályázatok területére is ki kívánja terjeszteni.

Fűtési időszakban nő a kémény és a tüzelőberendezés terhelése, és ezzel együtt az üzemelésükben rejlő kockázat. A szén-monoxid visszaáramlás megakadályozása érdekében biztosítani kell az ingatlan megfelelő levegő-utánpótlását. Különösen fontos ez a fokozott záródású, jól hőszigetelő nyílászáróval rendelkező lakások esetében. Komoly veszélyforrásnak számít emellett, ha a lakásban uralkodó nyomásviszonyokat befolyásoló berendezések (pl. konyhai szagelszívó, nagy teljesítményű ventillátor stb.) egy időben működnek a nyílt égésterű tüzelőberendezéssel. Az ilyen helyzetekből fakadó balesetek elkerülése érdekében biztosítani kell, hogy ezek az eszközök ne tudjanak egyszerre működni.

Kéményhasználat esetében is alapvetően a megelőzésen van a hangsúly. Ennek megfelelően a kéményseprő beengedése nemcsak kötelező, de fontos is. A www.kemenysepro.hu oldalon regisztrációt követően igényelhető az első ellenőrzési időpontra vonatkozó ingyenes e-mail és SMS értesítés. A kéményseprő beengedésével és a fenti óvintézkedésekkel minimalizálhatók a kémény- és tüzelőberendezés használatából fakadó kockázatok. Emellett érdemes egy jól működő, megbízható CO riasztót beszerezni, amely az esetleges visszaáramláskor jó szolgálatot tehet.