Kánikula: Tarlós István főpolgármester utasítására igyekeznek enyhíteni a fővárosiak hőségérzetén

Kánikula: Tarlós István főpolgármester utasítására igyekeznek enyhíteni a fővárosiak hőségérzeténKánikula: Tarlós István főpolgármester utasítására igyekeznek enyhíteni a fővárosiak hőségérzetén
Budapesten a hőség miatt citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, azaz a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25 Celsius-fokot. Tarlós István főpolgármester utasítására a BVK Holding Zrt. tagvállalatai igyekeznek enyhíteni a fővárosiak hőségérzetén.

 

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. locsolóautói folyamatosan, 2 x 12órás műszakban hűtik a lakótelepeket, a budapesti közúthálózatot. A nappali műszakban a társaság mosó munkagépei a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka a budapesti főútvonal-hálózatot, így munkavégzésükkel nem akadályozzák a forgalmat, a közösségi közlekedést. Az aszfaltra permetezett vízzel enyhítik a forróságot - az útburkolat 50-60 fokra is felhevülhet - így csökkentve a hőérzetet, illetve lekötve a port és a polleneket. A locsolás egy időre 6-8 fokkal hűti le a burkolatot. A BKV megrendelése esetén naponta a meghatározott vonalakon és gyakorisággal locsolják a villamossíneket is a kivetődés megakadályozására. Ezen felül az FKF Zrt. kiemelt figyelmet fordít a hulladékszállítás folyamatosságának biztosítására. 

Kevesen tudják, hogy a FŐKERT Nonprofit Zrt. nem csupán zöldterületek fenntartásával és megóvásával foglalkozik, hanem az épített környezeti elemként definiált ivó-, dísz- és szökőkút üzemeltetéséért is felel. Április közepétől-október végéig működtetik a kiemelt zöldfelületeken, parkokban, játszótereken található több mint 100 szökőkutat, dísz kutat, csobogót, ivó kutat. A FŐKERT Nonprofit Zrt. kezelésébe tartozó zöldterületek öntözésére használt víz ivóvíz minőségű! Amennyiben a hőség miatt szükségessé válik, a FŐKERT Nonprofit Zrt. valamennyi munkatársát meg lehet kérni, hogy nyissák ki a csapot, biztosítsanak lehetőséget a parklátogatók, gyerekek felfrissülésére. A FŐKERT dolgozói folyamatosan öntözik a kiemelt zöldterületeket, és emellett a játszóterek hűtéséről - szükség esetén naponta többször is - gondoskodnak. Fontos tudni, hogy a fővárosi szökőkutakban tilos fürdeni, ezért kérjük a lakosságot, hogy még ezekben a forró napokban se hűsöljenek a budapesti szökőkutakban!

Rengetegen keresték fel a pünkösdi hosszúhétvégén a budapesti strandokat, hiszen a három nap alatt közel hetvenezer látogató frissítette fel magát a nyár eleji kánikulában. A legtöbben ezekben a napokban is a Palatinus Strandot választották, ahol vasárnap több mint hétezren fürdőztek. Ezen kívül kiemelkedő látogatottsága volt a Dagály, Széchenyi, Római és a Paskál strandoknak is. Az idei strandszezonban a számos kedvezmény mellett a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. két strandján, a III. kerületben található Csillaghegyi, valamint a XIV. kerületben található Paskál strandfürdőkben óriási kedvezményként, egységes 900 Ft-os jegyárat vezet be, mely hétköznap és hétvégén mindenki számára elérhető. Reményeink szerint így még szélesebb rétegek élvezhetik a Budapest Gyógyfürdői Zrt. legolcsóbb strandjainak szolgáltatásait. A többi strandok változatlan jegyárakkal, számos kedvezménnyel, családi jegyekkel, Strandváró nappal és változatos, szórakoztató programokkal várják idén is a nap és a víz szerelmeseit. Természetesen megmaradnak a fiatalok, családok és a nyugdíjasok részére biztosított kedvezményes jegyek. A 20 alkalmas bérletek pedig akár 25%-os kedvezményt biztosítanak a fürdőzők részére. Az egyes fürdők árai a strandok honlapjain megtekinthetők.