Kazánban hasznosítják a fővárosi fenyőfákat

Kazánban hasznosítják a fővárosi fenyőfákatKazánban hasznosítják a fővárosi fenyőfákat

Budapesten a karácsonyi ünnepeket követően a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szervezetten gyűjti össze és szállítja el a fenyőfákat. A logisztikai feladat nem mindennapi, mintegy 500-600.000 tűlevelű kerül ki az utcára, ezt a mennyiséget kell kezelni, illetve hasznosításukat megoldani.

Az FKF Zrt. tapasztalatai szerint általában Vízkeresztet, január 6-át követően kezdődik az igazi kihelyezési dömping, amely általában egy-másfél hónapig tart. Ilyenkor úgynevezett fenyőfa járatok szállítják el a karácsonyfákat. Ezt megelőzően, illetve ezt követően a normál hulladékszállító célgépek gyűjtik össze az örökzöldeket.

A lakosság több lehetőség közül is választhat: a kukák mellé, a gyűjtőszigetek konténerei mellé, vagy a több mint 250 kijelölt gyűjtőhely egyikére teheti ki a fáját. Az első esetben azonban figyelni kell arra, hogy ne akadályozzák sem a gyalogosokat, sem az úttesten a parkolást, illetve a gépkocsik forgalmát.

A kiszolgált tűlevelűeket először aprítják, majd ezt követően a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. A fenyő a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, melyből  termikus hasznosítással több tízezer budapesti háztartás számára biztosítják a fűtési gőzt, és a villamos áramot.

Az FKF Zrt. munkavégzéseivel kapcsolatos információkat, valamint a kijelölt gyűjtőhelyek listáját kerületi bontásban megtalálják a társaság honlapján, a www.fkf.hu címen, vagy érdeklődhetnek a 06 40 353 353-as kék számon is.