Kezdődik a lemosó permetezés a budapesti parkokban, fasorokban

Kezdődik a lemosó permetezés a budapesti parkokban, fasorokbanKezdődik a lemosó permetezés a budapesti parkokban, fasorokban

A FŐKERT Nonprofit Zrt. elkezdi a fővárosi parkok és fasorok fáinak lemosó permetezését. A permet szórását a parkokban a látási viszonyok miatt nappal, a fasorokban pedig az éjszaka folyamán végzik, hogy a gyalogos és közúti forgalmat ne zavarják.

A fás szárú növények éves növényvédelmi programjának első lépcsője a tél végi, kora tavaszi lemosó permetezés. Az eljárásra azért van szükség, hogy a fás részeken, kéregrepedésekben, kéreg alatt áttelelő kártevők – atkák, levél- és pajzstetvek, amerikai lepkekabóca, platán-csipkéspoloska – számát mérsékeljék. A legjobb eredményt akkor érik el, ha a permetezést a rügypattanáshoz lehető legközelebbi időpontban tudják elvégezni. Ebben az időszakban bújnak elő telelőhelyeikről a kártevők s ilyenkor a legérzékenyebbek a növényvédő szerekre. Ez az eljárás csak az áttelelő kártevők ellen hatásos, a vegetációs időszakban megjelenő vagy felszaporodó kórokozók és kártevők technológiai szintű vagy eseti jellegű beavatkozást kívánnak.

A FŐKERT Nonprofit Zrt. által alkalmazott növényvédő szer közterületi felhasználásra engedélyezett, környezetbarát készítmény. A leggondosabb munkavégzés közben is előfordul azonban, hogy a szer a parkoló autókra hullik. A permetezőszer az autóban semmilyen kárt nem okoz és az első autómosáskor - plusz költséget nem okozva – eltávolítható, könnyűszerrel lemosható.

A növényvédő szer paraffinolajat tartalmaz, alkalmazása során filmréteget képez a kártevőn mely vastagon befedi, s ezáltal megfullasztja azokat.

A FŐKERT Nonprofit Zrt. mintegy két hét alatt végzi el a több mint 10 ezer fa növényvédelmét, melyek között a kőris, a japánakác, a juhar, a platán, az ostorfa valamint a hárs a leggyakrabban előforduló fafaj.