Kezdődik a Rudas fürdő déli szárnyának rekonstrukciója

Kezdődik a Rudas fürdő déli szárnyának rekonstrukciójaKezdődik a Rudas fürdő déli szárnyának rekonstrukciója
2013. október 22-én a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. megkezdi a Rudas Gyógyfürdő déli szárnyának rekonstrukcióját. A BGYH Zrt. és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. között 2013 januárjában aláírt vagyonkezelési szerződés lehetővé tette ennek az épületrésznek az átépítését, rekonstrukcióját. A felújítás eredményeképpen új élményfürdőt alakítanak ki, amely szervesen kapcsolódik a fürdő meglévő egységeihez.
Budapest egyik legjellegzetesebb városképi, műemléki és idegenforgalmi szempontból kiemelt területén évtizedek óta rontotta az összképet a Rudas fürdő romos, szürke, rendkívül rossz állapotban lévő épülettömbje. 2012-ben KMOP támogatás (nagyobb részben uniós forrás, kisebb részben magyar költségvetésből származó forrás) igénybe vételével az üzemeltető BGYH Zrt. a fürdő homlokzatát és tetőszerkezetét felújította, és ezzel a fürdő épülete visszanyerte a rangjának megfelelő vonzó külsejét.
A teljes épülettömb képe azonban még ezzel a felújítással sem lett kifogástalan, mivel a déli épületrész, a volt palackozó továbbra is elkeserítő állapotban maradt.  Ez az épület a 2012-es felújításkor még nem a vállalat kezelésében volt. A BGYH Zrt. és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. között 2013 januárjában aláírt vagyonkezelési szerződés azonban már lehetővé tette az épületrész teljes átépítését, felújítását.
A rekonstrukció elsődleges célja a palackozó üzem fürdőhöz való csatolása, épületének felújítása és a fürdő profiljához illő funkciókkal való ellátása. Ennek megvalósításához azonban szükséges a fürdőn belüli közlekedés és a vendégek öltöző tereinek átszervezése.
A beruházás során kialakítandó földszinti medencetérben két közepes méretű és két kisebb (merülő) medencét építenek. Ez a terület a meglévő uszodából közvetlen átjárási lehetőséggel lesz elérhető. Az emeleten egy, az utcáról is megközelíthető, 232 m2 területű étterem várja majd a vendégeket. A tetőteraszon napozóterasz és jacuzzi fog üzemelni. A pinceszinten lesz a gépészeti tér, az étterem konyhaüzemi helyiségei és a vendégeket kiszolgáló mosdók. A jelenlegi uszodához csatlakozó vendég- és személyzeti öltözőket magába foglaló épületrészben pedig létrejön egy több mint 500 m2 területű szaunavilág.
A rekonstrukcióhoz kapcsolódóan kisebb fejlesztések várhatóak a fürdő meglévő területén is. A 2012-ben teljes körűen felújított előcsarnokban egy hídszerű, közlekedő folyosót alakítanak ki, mely összeköti az előcsarnok két oldalán lévő épületek emeleti szintjét. A törökfürdő és hozzá közvetlenül csatlakozó épületrészben pedig a leromlott állapotú és jelenleg kihasználatlanul álló Juventus-kádosztály, valamint a volt nappali kórházat alakítják át, öltözők, zuhanyozóblokkok, mosdók kialakításával.
A felújítás által az eddig kihasználatlanul álló, leromlott állapotú déli épületrész (volt palackozó üzem) megjelenése városképileg szembeötlő változást fog eredményezni. A fürdő területének növelésével, az új medencék és a szaunavilág kialakításával - a több mint 2.550 m2 területet érintő rekonstrukcióval - a fürdővendégek elégedettségének,a látogatók számának és egyúttal a fürdő bevételének növekedését várják. A közel egymilliárd forint összköltségű beruházás várhatóan 2014. szeptember elejére készül el.