Kezdődik a vadgesztenyefák permetezése a budapesti parkokban, fasorokban

Kezdődik a vadgesztenyefák permetezése a budapesti parkokban, fasorokbanKezdődik a vadgesztenyefák permetezése a budapesti parkokban, fasorokban

A FŐKERT Nonprofit Zrt. elkezdi a fővárosi parkok és fasorok fehérvirágú vadgesztenye fáinak aknázó moly elleni lemosó permetezését. A permet szórását a parkokban a látási viszonyok miatt nappal, a fasorokban pedig az éjszaka folyamán végzik, hogy a gyalogos és közúti forgalmat ne zavarják.

A fás szárú növények éves növényvédelmi programjának második lépcsője a tavasz eleji lemosó permetezés. Az eljárásra azért van szükség, mert a hazánkban 1997 óta elszaporodott vadgesztenyelevél-aknázómoly a fehérvirágú vadgesztenyefa állomány korai pusztulását okozhatja. Budapest parkjait és fasorait mintegy 19.000 db fehérvirágú vadgesztenyefa díszíti. Ebből a FŐKERT Nonprofit Zrt. jelenleg mintegy 1.500 db parkfát és közel 2.500 db sorfát gondoz.

A vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzása április első felében indul meg, miután a megtermékenyített nőstények a levelek színére rakják a tojásaikat, a kifejlődő fiatal lárvák berágják magukat a levél bőrszövete alá, táplálkozásuk nyomán kialakulnak a kör alakú aknák. A károsított levelek erősen megbarnulnak, összezsugorodnak, majd idő előtt lehullnak.

A Főkert Nonprofit Zrt kémiai védekezés útján, kitinszintézisgátló permetezéssel ritkítja a  vadgesztenyelevél-aknázómoly számát.

A FŐKERT által alkalmazott növényvédő szer közterületi felhasználásra engedélyezett, környezetbarát készítmény, mely elsősorban a közterületen található fás szárú növények kártevői elleni védekezésre használható. Az esetlegesen autókra kerülő permet a járműben semmilyen károsodást nem okoz, a szer elektrosztatikus tulajdonságának köszönhetően a fa magához vonzza a permetet így szétszóródása minimális.