A FŐTÁV közösen fejleszt az FKF Zrt-vel az olcsóbb távhőért

A FŐTÁV közösen fejleszt az FKF Zrt-vel az olcsóbb távhőértA FŐTÁV közösen fejleszt az FKF Zrt-vel az olcsóbb távhőért

A környezetvédelmi szempontoknak megfelelő távhőszolgáltatás széles körű elterjedése érdekében létkérdés az ár: az olcsó hő- és alapdíj. Versenyképessége fokozása érdekében a FŐTÁV az utóbbi években számos olyan beruházást hajtott végre, melyek eredményeképp a lakossági alapdíjat 10 %-kal csökkenthette, illetve a legnagyobb fővárosi ingatlan beruházók többsége is a távhőszolgáltatást választotta. Ennek egyik fő eleme volt a hosszú távú megállapodás megkötése az FKF Zrt-vel. A szolgáltató költségcsökkentési törekvéseinek újabb állomásaként több mint 5 milliárd forint értékben hajt végre beruházást, mellyel az FKF Zrt. üzemeltetésében működő Hulladékhasznosító Mű hőkiadó kapacitását lehet növelni. Ehhez mintegy félmilliárd forint vissza nem térítendő KEOP támogatást nyert a távhőszolgáltató.

A Hulladékhasznosító Mű távhőkiadásának fokozása – amellett, hogy ez a jelenlegi legolcsóbb hőforrása a távhőszolgáltatásnak – számos előnnyel jár. Az FKF Zrt. üzemeltetésében működő HUHA-ban eltüzelt szemét mennyisége és ezáltal a légszennyező-kibocsátása nem változik, miközben a projekt eredményeként nő a kommunális hulladék felhasználásával termelt távhőenergia mennyisége, a CO2-kibocsátás pedig Újpalotán évi 19.725 tonnával csökken.

A Környezeti és Energia Operatív Program (KEOP) keretében meghirdetett "Távhő-szektor energetikai korszerűsítése" című pályázaton a FŐTÁV projektje (Az újpalotai távhőrendszer Hulladékhasznosító Műból való részleges ellátása) 10 % vissza nem térítendő támogatást, azaz 533,6 millió forintot nyert el.

A beruházással kapcsolatos munkálatok – így a IV. és XV. kerületi távvezeték építések, és az azzal járó burkolatbontási munkálatok – 2014-ben kezdődnek meg, és 2015 első felében fejeződnek be. Ezúton is kérjük a lakosság türelmét és megértését az okozott kellemetlenségekkel kapcsolatban, hiszen a fejlesztés célja az olcsóbb ár és a szolgáltatás biztonságának és színvonalának növelése.

A fejlesztések célja, hogy a FŐTÁV fogyasztói hődíjai csökkenjenek, hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy a távhőellátás az ingatlanok értéknövelő tényezőjévé váljon, amelyet az FKF Zrt. mint a környezetvédelem területén elkötelezett Társaság is kiemelten támogat.