Különdíjat kapott a Fővárosi Állat- és Növénykert termálvizes hőellátási projektje

Különdíjat kapott a Fővárosi Állat- és Növénykert termálvizes hőellátási projektjeKülöndíjat kapott a Fővárosi Állat- és Növénykert termálvizes hőellátási projektje
Különdíjban részesült a Fővárosi Állat- és Növénykert termálvízzel való hőellátási projektje a III. Greennovációs Nagydíjon, a „Greennovatív szolgáltató” kategóriában.

Az intézmény új fűtési rendszere az állatkert, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. és a Főtáv együttműködésével valósult meg. A geotermikus (termál) energia hasznosítása 500 tonna széndioxiddal csökkenti a környezet terhelését, egyúttal közpénzt takarít meg. A fejlesztés eredményeképpen 2012-től a városligeti intézmény fűtését jelentős részben a Széchenyi fürdő termálvizének hőjével oldják meg. A rendszer 26 épületben összesen 80.000 köbméternyi légteret lát el termálhővel, és ezáltal több mint 350 állatfaj és közel 500 növényfaj több ezer egyedének, kolóniájának biztosít megfelelő meleget. A 395 millió forint összköltségű fejlesztés az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozása mellett valósult meg.

A megvalósított geotermikus fűtési rendszer lényege, hogy a Széchenyi fürdő termálvizének hőjével biztosítják az állatkerti létesítmények fűtését. A beruházás részeként a fürdő területén egy hőcserélő egységet építettek ki, onnan indul ki az a szigetelt távhővezeték-pár, amely a fürdő gépházát az Elefántház alagsorában kialakított hőközponton keresztül az állatkert 14 épületével köti össze. A termálvíz hőjével az alapvető, folyamatos fűtést biztosítja az intézmény, különösen nagy hidegben pedig kiegészítésként rásegítenek a gázüzemű kazánok, amelyek üzembiztonsági tartalékként továbbra is megmaradnak.

A projekt iránt az európai városok is érdeklődnek, több alkalommal nemzetközi találkozók keretében mutatták be a fejlesztést, legutóbb április 1-jén, az úgynevezett SPECIAL projekt keretében.

A Professional Publishing Hungary által meghirdetett Greennovációs Nagydíj pályázatra idén minden eddiginél több, 50 nevezés érkezett.
 
Forrás: budapest.hu