Március végén kezdődik a fővárosban a házhoz menő, szelektív hulladékgyűjtési rendszer kialakítása

Március végén kezdődik a fővárosban a házhoz menő, szelektív hulladékgyűjtési rendszer kialakításaMárcius végén kezdődik a fővárosban a házhoz menő, szelektív hulladékgyűjtési rendszer kialakítása

Március végén indul Budapesten az úgynevezett házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer, ami idővel a mostani szigeteket váltja fel. A projekt mintegy 5,1 milliárd forintból, 85%-ban európai uniós támogatással valósul meg.

Az elkövetkező két év legátfogóbb lakossági szelektív hulladékgyűjtési projektje keretében Budapest Főváros Önkormányzata és az FKF Zrt. olyan integrált hulladékgazdálkodási rendszert épít ki Budapesten, amely hozzájárul a fenntartható hulladékgazdálkodás megvalósításához. A projekt során több mint négyszázezer szelektív hulladékgyűjtő kukát kapnak a fővárosi háztartások. A lakosság által gyűjtött szelektív hulladékot hatvan új, környezetbarát, alternatív üzemű kukásautóval szállítják el.

Jelenleg 16 hulladékudvar és 903 szelektív sziget működik a fővárosban, utóbbiak tisztántartása azonban napi probléma – mondta György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes szerdai sajtótájékoztatóján. Az ezt felváltó rendszer lényege, hogy a lakóházakon belül helyezik el a szelektív kukákat.

Március végén a főváros teljes területén megkezdik az új hulladékgyűjtő edények kiszállítását, a sárga fedelűekbe műanyagot és fémet, a kék fedelűekben papírt kell gyűjteni. Az üveget ezután is a hulladékgyűjtő szigeteken lehet lerakni, azok helyét azonban felülvizsgálják. A lakótelepi, belvárosi, illetve egyéb társasházas övezetekben összesen 83 000 db 240 literes kukát helyeznek ki az FKF Zrt. közreműködésével, míg a kertvárosi övezetekben 320 000 db 120 literes kukát adnak át. Minden új kuka esetében az edénytest sötétkék, a tető színe - utalva az edényben elhelyezhető hulladékfajtára is - az egybegyűjtött műanyag és fém hulladék esetében sárga, papír hulladék esetében kék. A kukák javítását vagy cseréjét bejelentés alapján az FKF Zrt. végzi. A főváros levegőminősége és a környezet védelme érdekében jelentős újítás, hogy a hulladékot a fővárosban elsőként alternatív gázüzemű járművekkel gyűjtik be.

A kukák kihelyezését követően a kertes házas övezetekben havonta, a társasházakban és egyéb területeken heti rendszerességgel azonnal megkezdődik a hulladék elszállítása, így egyes háztartások már tavasztól szelektíven gyűjthetik a papírt, a műanyagot illetve a fémet. Az új kukák a márciusi első kihelyezési ütemben több mint 2500 ingatlanban jelennek meg. A kukák elhelyezéséhez és tárolásához szükséges helyről a lakóknak, illetve a közös képviselőknek kell gondoskodniuk, ezzel kapcsolatban az FKF Zrt. folyamatosan tájékoztatja az érintett lakókat és társasházi képviselőket.

Az uniós előírások és hazai jogszabályok a lerakásra kerülő hulladék mennyiségének csökkentését írják elő. A fővárosi háztartásokban jelenleg évente mintegy 406 ezer tonna csomagolási hulladék keletkezik, amelynek 55 %-át, évi 223 ezer tonnát hasznosítani kell. A jelenleg működő gyűjtőszigetes rendszer a fővárosi lakosság 65-70 %-át elérve, éves szinten 18 ezer tonnát gyűjt be. Ezt a rendszert teszi teljessé a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, amelynek segítségével a teljes fővárosi lakosság bevonható a fenntartható hulladékkezelésbe, és éves szinten az új rendszer 49-50 ezer tonnával növelheti a szelektíven gyűjtött hulladék mennyiségét. A házhoz menő gyűjtési rendszer fajlagos költsége a gyűjtőszigetes rendszerhez viszonyítva lényegesen alacsonyabb, hatékonysága pedig lényegesen magasabb.

A hulladék elszállítása a lakosságnak nem jár plusz költséggel. A teljes rendszer kialakítása összességében másfél-két évig tart.

György István kiemelte a lakossági együttműködés szükségességét. Példaként említette, hogy Bécsben tíz lakosból nyolc elkötelezett a szelektív gyűjtés mellett, heten így is tesznek, míg Budapesten tízből heten elkötelezettnek vallják magukat, de csak hárman gyűjtik külön a hulladéktípusokat. A főpolgármester-helyettes úgy vélte, nagyobb környezettudatosságra van szükség a kérdésben.

A házhoz menő rendszerhez kapcsolódva 60 új kukásautót is beszereznek, és mintegy kétszázzal bővítik a munkahelyek számát. A főpolgármester-helyettes arról is beszámolt, hogy új hulladékfeldolgozó üzemet is kialakítanának, a tervezett beruházás 11 milliárd forint lesz. A városvezető tájékoztatása szerint a rendszer kialakítása 5,1 milliárd forintba kerül, amelynek 85 százalékát uniós pályázaton nyerte a főváros és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. Jelezte: az új rendszer bevezetése 2015-től uniós kötelezettség.

A projekt az Új Széchényi Terv keretein belül, európai uniós és állami támogatással valósul meg. A projekt kedvezményezettje Budapest Főváros Önkormányzata. A szelektív hulladékgyűjtésre vonatkozó közszolgáltatás ellátása, a projekt során létrejövő hulladékgazdálkodási eszközök jelenlegi rendszerbe történő integrálása és üzemeltetése az FKF Zrt. feladata.