Másodfokú hőségriasztás Budapesten

Másodfokú hőségriasztás BudapestenMásodfokú hőségriasztás Budapesten

Tarlós István főpolgármester utasítására a BVK Holding Zrt. tagvállalatai igyekeznek enyhíteni a fővárosiak hőségérzetén.

A Fővárosi Vízművek Zrt. szerda reggeltől a hőségriasztás időtartama alatt a Deák téren 10 órától este 18 óráig, mobil egységekből jégben tárolt, hűtött zacskós vizet oszt.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. locsolóautói naponta 2 x 12 órás műszakban nappal a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka a budapesti főútvonal-hálózatot, így munkavégzésükkel nem akadályozzák a forgalmat, a közösségi közlekedést. Az aszfaltra permetezett vízzel enyhítik a forróságot – az útburkolat 50-60 fokra is felhevülhet – így csökkentik a lakosság hőérzetét, javítják közérzetüket, illetve lekötik a port és a polleneket.  A BKV Zrt. megrendelésére naponta 12-17 óra között a meghatározott vonalakon és gyakorisággal locsolják a villamossíneket a kivetődés megakadályozására.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő strandok egy órával meghosszabbított nyitva tartással várják a hűsölni vágyókat, emellett ingyenes vízballonokat helyeznek ki, valamint folyamatosan felhívják a fürdőzők figyelmét az erős UV sugárzásra.

A FŐKERT Nonprofit Zrt. a hőségre való tekintettel valamennyi kezelésében lévő ivókút működését intenzíven figyeli, s rongálás esetén igyekszik mihamarabb elhárítani a műszaki problémát. A társaság által kezelt zöldterületeken, illetve játszótereken összesen 106 darab ivókút található. Kérik a lakosságot, hogy amennyiben megrongált, nem működő ivókutat találnak, azt a 06 80 277 275-ös ingyenesen hívható zöldszámon, vagy az ugyfelszolgalat@fokert.hu e-mail címen jelezni szíveskedjenek, hogy a hibát mihamarabb kijavíthassák a szakemberek. A FŐKERT kezelésébe tartozó zöldterületek öntözésére használt víz ivóvíz minőségű! Amennyiben a hőség miatt szükségessé válik, a társaság valamennyi munkatársát meg lehet kérni, hogy nyissák ki a csapot, biztosítsanak lehetőséget a parklátogatók, gyerekek felfrissülésére. A FŐKERT Nonprofit Zrt. folyamatosan öntözi a kiemelt zöldterületeket, és emellett a játszóterek hűtéséről – szükség esetén naponta többször is – gondoskodik.

A parki, köztéri szökőkutakban a fürdés tilos, ezért kérnek mindenkit, hogy nagy hőség esetén se használják a szökőkutakat fürdőzésre!