Megkezdődött a Gellért rakpart fasori rekonstrukciója

Megkezdődött a Gellért rakpart fasori rekonstrukciójaMegkezdődött a Gellért rakpart fasori rekonstrukciója
A FŐKERT Nonprofit Zrt. a héten megkezdte a Gellért rakpart fásítási programját. A fasor rekonstrukcióját a  Magyar Telekom Nyrt. jóvoltából kivitelezheti Társaságunk. A telekommunikációs cég környezetvédelmi beruházásának köszönhetően 47 db fasori fa elültetésére kerül sor. A részleges fasor-rekonstrukció keretében szilfával és fénylő levelű galagonyával vegyes fasor kialakítására kerül sor.
A Szent Gellért rakpart a főváros egyik meghatározó útvonala, így az út mentén található fasor koncentráltan ki van téve a kedvezőtlen környezeti hatásoknak. (közlekedés okozta légszennyezés, téli síkosság-mentesítésre felhasznált só, stb)
Az említett fasorban lévő kőrisfák kiszáradtak, amelyet több tényező együttes hatása okozott. Társaságunk a Szent Gellért rakparton, 2011 tavaszán kísérletet állított be, melynek során 4 fafaj sziktűrő képességét vizsgálta. Ezen vizsgálatok alapul szolgálnak az ilyen kedvezőtlen környezeti hatásokkal rendelkező helyszíneken történő faültetésekhez/fasorfejlesztéshez.
A jelenleg ültetésre kerülő fafajták – Szilfa és Galagonya - jól alkalmazkodnak a különböző éghajlati és talajviszonyokhoz, ellenállóak az erős szeleknek, nagyon jó fagytűrő, sótűrő képességgel rendelkeznek.
A fák elültetése előre láthatóan egy hetet vesz igényben, mely idő alatt a Gellért rakparton kisebb-nagyobb dugók előfordulása várható. Kérjük az arra közlekedőket, hogy hagyják a kollégáinknak, hogy végezzék a munkájukat, s ne háborgassák őket, hiszen közös érdekünk, hogy tavasztól egy egységes, szép látkép fogadjunk minket a Duna parton.