Múzeumok Éjszakája a Fiumei úti sírkertben!

Múzeumok Éjszakája a Fiumei úti sírkertben!Múzeumok Éjszakája a Fiumei úti sírkertben!

Feltámadunk! - Olvasható gyakran a temetők kapuin. Idén a Kegyeleti Múzeum és a Fiumei úti sírkert programjai is e körül a gondolat körül forognak.

A meghirdetett program szerint június 21-én, szombaton feltámasztanak egy aránylag fiatalon elhunyt műfajt a némafilmezést, amelynek hazai sztárjai közül többen a Fiumei úti sírkertben nyugszanak. Egy kis áttekintő bevezetés után vetítésre kerül egy 1946-os, úgy nevezett snitt film is, amelyben Gózon Gyula öreg mozigépészként rendkívül szellemesen kommentálja a némafilm részleteket. „Briand, amint éppen megy ... Poincaré, amint éppen jön”-sommázza a lemondott francia miniszterelnök távozását és az új kormány alakulását egy filmhíradó részletét vetítve.

Sötétedés után fáklyás felvonulás indul a temetőbe a fényfestéssel megvilágított Árkádsorok felé, amelynek földöntúli látványa megalapozza az est további hangulatát. Jókai Mór, Pege Aldár, Karinthy Frigyes, Eck Imre, Radnóti Miklós, Munkácsy Mihály és Blaha Lujza sírjánál a jövő nagy művészeinek produkciói idézik meg hajdanvolt híres művészeink emlékét. Lesz zene, tánc, vers és próza, egy kis művészettörténet és népszínmű. Visszatérve a múzeumba szinte túlvilági élményben lehet része azoknak, akik meghallgatják Weixelbaum Laura énekes ősi gyökerekből táplálkozó, időkön átívelő koncertjét.

A Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. Kegyeleti Múzeuma és a Fiumei úti sírkert programja:

20.00 Kezdetek, kísérletek, kulisszatitkok- Előadás a hazai némafilmgyártásról

Kertész Mihály első szárnypróbálgatásai a Casablanca előtt, Jászai Mari hintóbalesete, vízbe fulladt Berky Lili dublőre. Kik voltak a magyar némafilmek első sztárjai?

21.00 Filmvetítés - Mesél a film

Gózon Gyula mint mozigépész kommentálja roppant szórakoztatóan a némafilm jeleneteket.

21.30-02.00 Fényfestés

A sírkert egyik legreprezentatívabb részét az Árkádsorokat, illetve a kápolnát világítjuk meg különleges fényfestési technikával. Az időről időre váltakozó színes motívumokkal bevont felületek lélegzetelállító élményt nyújtanak.

22.00 FELTÁMADÁS ESTE TÍZKOR

Az éjszakai idegenvezetés a sírkertben. Kényelmes cipő szükséges, világító eszközt mi adunk. Indulás a Kegyeleti Múzeumtól.

00.05 Éjfél után -”Nocturne”

Weixelbaum Laura koncertje

Kisvonatos idegenvezetés a sírkertben 13.00-19.00-ig.

Indulás a múzeumtól minden egész órában!

A részvétel minden programon INGYENES, karszalag nem szükséges!