Nyári munkák Budapesten

Nyári munkák BudapestenNyári munkák Budapesten

A Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK Holding Zrt.) cégei felkészültek a nyárra: szükség esetén hűtik a lakótelepeket, a villamossíneket, a strandokon befejezték a felújítási munkákat, két strandon olcsóbb lett a belépő is, ezen felül több százezer virág került kiültetésre a budapesti virágágyakba. A fűtésleállást követő nyári időszakban a távfűtő művek térítésmentesen biztosítja egy alkalommal az épületek fűtési rendszerének 2 hetes ürítését, majd újratöltését, a kéményseprő-ipari vállalat a nyáron is előforduló esetleges veszélyforrásokra figyelmeztet.

Az idei strandszezonban a számos kedvezmény mellett a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. két strandján, a III. kerületben található Csillaghegyi, valamint a XIV. kerületben található Paskál strandfürdőkben egységes 900 Ft-os jegyárat vezet be, mely hétköznap és hétvégén mindenki számára elérhető. A többi strandon természetesen megmaradnak a fiatalok, családok és a nyugdíjasok részére biztosított kedvezményes jegyek. A 20 alkalmas bérletek pedig akár 25%-os kedvezményt biztosítanak a fürdőzők részére. Az egyes fürdők árai a strandok honlapjain megtekinthetők. A kitűnő bizonyítványt szerző, általános iskolai tanulóknak idén is ingyenes strandbelépővel kedveskedtek a fürdők, melyet a gyerekek a bizonyítvány mellé kapnak meg a tanévzáró ünnepségeken. A korábbi programok sikerének köszönhetően idén az akciót az összes budapesti kerületre kiterjesztették, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, valamint a Csepeli Városgazda Zrt. bevonásával. Így várhatóan több mint 12.000 belépő kerül kiosztásra. A kezdeményezés hozzájárul az iskolák életének felpezsdítéséhez és a gyerekek, családok igényes szórakozásának biztosításához. A nyár folyamán számos családi program is várja az érdeklődőket, így július 12-26. között a Dagály Strandon, a Minimax Gyerekstrand keretén belül nemcsak Pici Cicával és Maci Kutyával találkozhatnak a gyerekek, hanem számos játékot próbálhatnak ki, elsősorban a vízhez és a foci VB-hez kapcsolódva. A Sunshine Családi Fesztivál szabadidős, sport, zenei, edukációs programok, valamint egészségmegőrző szolgáltatások egész sorát kínálja a július 18-20-i hétvégén az egész családnak a Palatinus Strandon. Nem maradhat el a Strandok Éjszakája sem, melyet idén is a Magyar Fürdőszövetség koordinálásában, augusztus 1-jén rendeznek meg.

A FŐKERT Nonprofit Zrt.-nek köszönhetően ezekben a napokban élvezhetjük az egynyári virágok első nagy virágzását, miközben kiültetésük óta már a hőséggel is meg kellett egyszer birkózniuk. Kiadós csapadék hiányában, a vállalat munkatársai azokon a helyeken ahol nincs automata rendszer, a kora hajnali órákra időzítik az öntözést, hogy a víz a lehető legkisebb párolgási veszteséggel hasznosuljon. Az ilyen extrém időjárási helyzetekben a virágágyak fenntartása még nagyobb szakértelmet, még gondosabb odafigyelést kíván. Bizonyos fajoknál a növények visszavágásával elérhető a gyorsabb bokrosodás, az összezáró lombbal a talaj takarása, hogy gátolja a talaj gyors kiszáradását és a gyomosodást, ami ugyancsak vizet szívna el a növényektől.
A városszerte elhelyezkedő, összesen 13 000 m2-nyi virágágy felületekbe idén 195 fajtából több mint 200 000 darab egynyári növény került kiültetésre,melyeknek közel 40 %-a magyar fajta. Az idei év a Család Nemzetközi Éve, így intenzív, élénk, vidám színek, dinamikus, változatos formák jellemzik a kiültetéseket. Idén is a már jól bevált fajták képviseltetik magukat legnagyobb százalékba a budapesti virágágyakban. A változó időjárási trendek miatt igyekeznek sok magyar fajtát alkalmazni, melyek város és szárazságtűrése kiemelkedő. Legnagyobb százalékban Begónia (~36 000 db), Kakastaréj (29 720 db), Verbéna (18 860 db), Bársonyvirág (12 750 db), Zsálya és Paprikavirág (9 770 db), Legényrózsa (9 370 db), Petúnia (7 360 db) és Tollborzfű (6 980 db) került kiültetésre.

Természetesen, idén sem maradhat el a FŐKERT immár hagyományosnak számító „Motívumkereső versenye”, melynek felhívását a napokban teszi közzé a társaság.

A FŐKERT Nonprofit Zrt. kezelésébe tartozó zöldterületek öntözésére használt víz ivóvíz minőségű! Amennyiben a hőség miatt szükségessé válik, a FŐKERT Nonprofit Zrt. valamennyi munkatársát meg lehet kérni, hogy nyissák ki a csapot, biztosítsanak lehetőséget a parklátogatók, gyerekek felfrissülésére. A FŐKERT dolgozói folyamatosan öntözik a kiemelt zöldterületeket, és emellett a játszóterek hűtéséről - szükség esetén naponta többször is - gondoskodnak. Fontos tudni, hogy a fővárosi szökőkutakban tilos fürdeni, ezért kérjük a lakosságot, hogy még ezekben a forró napokban se hűsöljenek a budapesti szökőkutakban!

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. minden évszakban, az adott terminusnak megfelelő ütemterv alapján végzi feladatait. A nyári munkák június 1-től augusztus 31-ig tartanak. Ezen időszak alatt a Társaság elsődleges feladata a közterületi rend és tisztaság biztosítása, folyamatos fenntartása, különös tekintettel az idegenforgalmilag frekventált területeken. Hőségriadó elrendelése esetén 2 x 12 órás műszakban végzik az utak locsolását: nappal a sűrűn lakott városrészek, illetve a lakótelepek útjait, éjszaka a fő- és közösségi útvonalhálózatot hűtik. A BKV megrendelésére a kijelölt villamosvonalakon a vágányok hűtését is az FKF Zrt. végzi. Folyamatosan végzik a hulladékszállítási feladatokat is: a lakossági hulladék begyűjtését, a szelektív hulladékgyűjtést, a lomtalanítást, illetve a kerti zöldhulladék elszállítását.

Magyarországon még nem, de külföldön már régóta nagy hagyománya van a temetők parkként való használatának: az emberek szívesen keresik fel ezeket a nyugodt helyeket, hogy sétáljanak, napozzanak vagy olvassanak. A www.nemzetisirkert.hu oldalon eddig is lehetséges volt séták tervezése, sírhelyek felkeresése, most viszont a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. mindezen funkciókat egy mobil applikáció segítségével teszi könnyen elérhetővé.

Az alkalmazás azonban sokkal többre képes, mint a honlapon elérhető verzió, itt ugyanis a navigációs rendszer (GPS) segítségével idegenvezető nélkül is végigsétálhatunk a sírkertben úgy, hogy a legjelentősebb sírhelyekről megkapunk minden szükséges információt, ráadásul pontosan látjuk a helyzetünket is a temetőn belül. Sétákat tervezhetünk, de ha csak bolyongani és nézelődni szeretnénk, a virtuális valóság (augmented reality, AR) funkcióval bárhol megtalálhatjuk a helyszínen a jelentős magyar történelmi, művészeti, vagy éppen tudományos élet legnevesebb képviselőinek sírhelyét. Az alkalmazás által értesülhetünk a legfrissebb kulturális eseményekről is, melyek a sírkertben, vagy a Magyarországon egyedülálló Kegyeleti Múzeumban kerülnek megrendezésre. Az alkalmazás letölthető iOS, Android és Windows Phone készülékekre egyaránt a QR kód segítségével.

A temetőkben található kutak vize nem ivóvíz minőségű, de arra kiválóan alkalmas, hogy kezünket és arcunkat megmosva felfrissülhessünk a kánikulai melegben.

A FŐTÁV a fűtésleállást követő nyári időszakban (május 16 – augusztus 15 között) térítésmentesen biztosítja egy alkalommal az épületek fűtési rendszerének 2 hetes ürítését, majd újratöltését, ezért kérik a lakóközösségeket, hogy a felújításokat, karbantartásokat lehetőség szerint ebben az időszakban végezzék el. Fontos időben egyeztetni a nyáron tervezett munkákról a közös képviselővel és együttműködni a lakóközösség többi tagjával is, hogy lehetőség szerint csak egyszer kelljen leengedni a vizet az épület fűtési rendszeréből. Gondolni kell arra is, hogy például lakásfestéskor is le kell szerelni a fűtőtesteket, ebben az esetben is szükséges a rendszer leürítése. A két hetes ingyenes időszakon kívül a fűtési rendszerek ürítését térítés ellenében végzi a szolgáltató. A FŐTÁV készséggel áll azok rendelkezésére, akik saját fűtési rendszerükön szeretnének korszerűsítést végezni, vagy tájékozódni szeretnének a lehetőségekről. Használják ki a nyarat lakásszépítésre, előzzék meg a meghibásodást és csökkentsék költségeiket fűtéskorszerűsítéssel!

A FŐKÉTÜSZ Kft. felhívja a figyelmet, hogy bár a fűtési szezont követően a tüzelőberendezések és a kémények használatának intenzitása csökken, nyáron is szem előtt kell tartani az esetleges veszélyforrásokat. A kockázatok minimalizálása és különösen a szén-monoxid visszaáramlás okozta balesetek megelőzése érdekében fokozottan érdemes figyelni a veszélyt jelentő helyzetek elkerülésére. Ezekre a kockázatokra a kéményseprők is felhívják a figyelmet az ellenőrzések során. A szén-monoxid visszaáramlás okozta balesetek jelentős részben a tüzelőberendezés és a mesterséges elszívást okozó háztartási eszközök (páraelszívó, szagelszívó stb.) együttes működésére vezethetők vissza. Ha a nyílt égésterű tüzelőberendezés mellett ilyen készülékek is működnek a lakásban, gondoskodni kell a megfelelő levegő-utánpótlásról, illetve arról, hogy ezen eszközök a tüzelőberendezéssel egyidejűleg ne működhessenek. A teljes vagy részleges légzárású nyílászárók a megfelelő levegő-utánpótlás hiányában szintén szén-monoxid visszaáramlást okozhatnak. Ilyen ablakok, ajtók esetében ügyelni kell az égéshez szükséges levegő biztosítására, a szellőzést, levegő-utánpótlást biztosító nyílások átjárhatóságára. Számos okból érdemes a tüzelőberendezés cseréjét, a kémény felújítását a nyári időszakra ütemezni, ugyanis ilyenkor a fűtés átmeneti hiánya jóval kisebb kellemetlenséget okoz. A kéménnyel érintett átalakítások előtt minden esetben előzetes kéményseprő-ipari nyilatkozat beszerzésére van szükség.