OKOS-ház projekt: Négy budapesti lakóközösség rezsiköltsége csökken Budapesten

OKOS-ház projekt: Négy budapesti lakóközösség rezsiköltsége csökken BudapestenOKOS-ház projekt: Négy budapesti lakóközösség rezsiköltsége csökken Budapesten
Mintegy 50 millió forintból újul meg a melegvízrendszere és az energiafelhasználása annak a négy budapesti lakóközösségnek, amely sikeresen pályázott a FŐTÁV Zrt. által kiírt OKOS-ház projektre. Ennek köszönhetően akár negyedével is csökkenhet a lakóházak energiafelhasználása. Az egyik nyertes, a XV. kerületi Nyírpalota utca 1-21. szám alatti panel épület szerdai bejárásán részt vett György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes és Fekete Csaba, a FŐTÁV Zrt. vezérigazgatója.
„Az elmúlt évek drasztikus gázáremelkedése nagy problémát jelent minden nagyvárosban, az energiafelhasználás csökkentése céljából a FŐTÁV Zrt. szakemberei több tervet is kidolgoztak.  Az egyik ilyen fejlesztés az OKOS-ház projekt, amelynek célja az, hogy csökkenjen a felújított épületek energiafogyasztása, ezzel együtt növekedjen a megújuló energia aránya a felhasználásban” – mondta György István. Hozzátette, további fontos cél volt az, hogy pozitív irányba változzon a közösségek környezettudatossága. A városüzemeltetési főpolgármester-helyettes kiemelte, a FŐTÁV új vezetése 2010-től kezdve olyan belső hatékonyságjavítást hajtott végre, amellyel az ország egyik legjobban működő távfűtési szolgáltatója lett.
A pályázattal a közösségek három új megoldást vehettek igénybe, hogy csökkentsék a fogyasztást, és ezzel a fizetendő számlákat. A melegvízrendszer korszerűsítése, az „okos mérés”, azaz a számlák érthetőbbé tétele, valamint az épületen elhelyezett napelemek jelentős költségmegtakarítást eredményezhetnek. Az első elkészült OKOS-háznál már kimutatható, hogy az előző évhez képest 26%-kal csökkent a hőfelhasználás, 6%-kal a vízfelhasználás és 10%-kal az energiafogyasztás - hangsúlyozta Fekete Csaba, a FŐTÁV Zrt. vezérigazgatója.
2012-ben több mint 50 közösség pályázott, hogy OKOS-házzá válhasson, ezek közül négy felelt meg a követelményeknek. A nyertesek egyikét, a XV. kerületi Rákos út 100. szám alatti épületet még 2012-ben újították fel, a többi korszerűsítése pedig még 2013-ban befejeződik.