Októberre megszépül a Rudas és a Lukács Gyógyfürdő

Októberre megszépül a Rudas és a Lukács GyógyfürdőOktóberre megszépül a Rudas és a Lukács Gyógyfürdő

Megkezdődtek a Rudas és a Lukács Gyógyfürdő és Uszoda felújítási munkálatai. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. 2011-ben írt ki pályázatot a fürdők rekonstrukciójára, mely során megszépül a fürdők homlokzata, új szolgáltatások kerülnek kialakításra, és gazdaságosabbá válik az üzemeltetés. A felújítás teljes időtartama alatt a fürdők zavartalanul üzemelnek.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. célja a Budapest szimbólumaként is megjelenő, európai örökségünk részét képező gyógyfürdőink szolgáltatásainak fejlesztése rekonstrukció megvalósítása által, melyen keresztül a főváros visszanyerheti fürdővárosi rangját. Budapest az éleződő versenyhelyzetre csak egyféleképpen reagálhat: a város gyógy- és egészségturizmusát meghatározó fürdők szolgáltatásainak fejlesztésével, műemléki gyógyfürdőink modernizálását célzó rekonstrukció megvalósításával.

Rudas Gyógyfürdő és Uszoda

Az épületegyüttes a Duna part világörökségi helyszínné nyilvánított részén áll, Budapest arculatának egyik meghatározó eleme. A Rudas Fürdő, mely Budapest négy, eredeti török fürdőjének egyike, jelen állapotában elhanyagolt, városképi szerepét nem tölti be, ezen kíván változtatni a jelenlegi rekonstrukció. Az épületegyüttes felújítása során, ahol ez lehetséges, az 1800-as évek végi állapotot kívánjuk visszaállítani, mely korabeli tervrajzok és fotók felhasználásával nagyrészt rekonstruálható.

Tervezési program legfontosabb célkitűzése a homlokzat és a tetőszerkezet felújítása, valamint a két épületrész közti szabad átjárás biztosítása úgy, hogy a fürdővendégek a fürdő összes szolgáltatását igénybe vehessék. Sajnálatos módon a volt palackozó épület nem része a jelenlegi felújításnak.

A homlokzat felújítása:

-          A Duna parti homlokzat rekonstrukciója műemléki fotódokumentáció alapján készül. Az uszodát és a gyógyfürdőt összekapcsoló előcsarnok homlokzata a lábazattal egyező kőburkolatot kap.

-          A főbejárat feletti felirat eredeti formájában kerül vissza a tervezett kőburkolatra.

-          Az akadálymentesítési munkákat tovább fejlesztik, a bejáratnál lejtő kialakítására kerül sor. Az épületen belül lift kerül beépítésre.

-          A homlokzati nyílások a műemléki kívánalmaknak megfelelő, de korszerű hőszigetelő üvegek befogadására is alkalmas ablakszerkezetekkel fognak megújulni.

-          Sor kerül a tetőszerkezet állapotának és szerkezetének átvizsgálására, a szükséges cseréket végrehajtják. A tetőhéjalás új cserépfedéssel fog elkészülni.

Az előcsarnok eredeti funkciója, egybefüggő tere nem változik. Területe az alábbi funkciókkal bővül:

-          Új, vendég átjáró kapu a gőzfürdő irányába, fürdőző vendégek átjárásának biztosítása a két fürdőrész, az uszoda és a gőzfürdő között

-          Új büfé és ahhoz kapcsolódó konyha kialakítása oly módon, hogy az mind fürdés utáni (előtti) felöltözött, mind a fürdés közbeni, fürdőruhás vendégek számára elérhető lesz

-          A világítás megoldása a rekonstrukció kiemelt célja, hiszen ez a belső megjelenés egyik legfontosabb eleme. A meglévő felülvilágítók helyére korszerű világítás-technikai berendezések kerülnek, visszaállítva az eredeti világítási pontokat.

-          Új fűtési és szellőztetési rendszer kiépítése

-          Vendég vizesblokk kialakítása a be- és kijárati zónában

Lukács Gyógyfürdő és Uszoda

Az Ispotályos Rend már a keresztes háborúk idején üzemeltetett fürdőt a Lukács Gyógyfürdő területén, melynek hazai és nemzetközi elismertsége kétségtelen, a turizmusra gyakorolt közvetlen és közvetett hatása megkérdőjelezhetetlen. E gyógyfürdő fontos szerepe vitathatatlan a főváros turizmusa szempontjából, ezért rekonstrukciója, fejlesztése megvalósításával a projekt átfogó céljai elérhetővé válnak. A projekt megvalósításának, az új szolgáltatásoknak és a minőségi fejlesztésnek köszönhetően az üzemeltetés gazdaságosabbá válik, és hosszútávon biztosítható a fürdő fenntarthatósága.

A műemléki rekonstrukció fejlesztési területei:

-          Homlokzati felújítások

-          Az iszapépületet és a termálfürdő épületét nyugaton összekötő épületszárny felújítása, részben funkcióváltása, így a fürdővendégek minél gazdagabb, változatosabb kiszolgálása érdekében új wellness részleg, szauna világ, fitness és kondicionáló terem, valamint játszóház kialakítására kerülhet sor a fürdőben.

-          Az iszapcsarnokhoz tartozó jegypénztár, beteg-, és vendégirányítási rendszerek megújulnak, a büfé, és bemutatótér kialakítása, a vendégek előtt eddig elzárt alagsori helyiségek bevonása az iszapépület előcsarnokából megközelíthetően, a több mint száz éves csempefal bemutatása az épület létrehozóinak magyar és német nyelvű felsorolásával.

-          Északi és Déli Kádosztály felújítása, gyógy és kádszolgáltatások, valamint új, független alternatív gyógyászati és szépészeti kezelőhelyiségek, sókamra kialakítása a kádhelyiségekben. Az alternatív, természetgyógyászati és a szépészeti kezelők diszponibilis helyiségek lesznek és kiadásra kerülnek az irodaépület melletti kád osztályon.

-          Földszinti kabinsor és a gyógyudvari háromszintes öltözőépület felújítása (keleti szárny)

-          A gyógyudvar és a "Római kút" rekonstrukciója, kávézó kialakítása

-          A napozóterasz felújításának befejezése.

A felújítás mindkét fürdőben várhatóan 2012. október végén fejeződik be. A felújítás teljes időtartama alatt a fürdők zavartalanul üzemelnek. Vendégeinket honlapunkon keresztül folyamatosan tájékoztatjuk a felújítási munkálatok aktuális állásáról, az időszakosan lezárásra kerülő részlegekről. Sok szeretettel várjuk vendégeinket!