Rekonstrukciós munkák a budapesti parkokban: felújítják a margitszigeti Japánkertet és a Zenélőkutat is

Rekonstrukciós munkák a budapesti parkokban: felújítják a margitszigeti Japánkertet és a Zenélőkutat isRekonstrukciós munkák a budapesti parkokban: felújítják a margitszigeti Japánkertet és a Zenélőkutat is

Tarlós István Főpolgármester programjának keretében, a FŐKERT Nonprofit Zrt. az alap szakmai feladatain túl, közel 190 millió forintos zöldterületi rekonstrukciós munkálatokat kezd meg a hetekben.

A Margitszigeten a ’70-es években került kialakításra a jelenleg is meglévő Szikla- és Japánkert. Az utolsó rekonstrukciós tevékenység 1992-ben történt, így időszerűvé vált az értékes, lakosság által is közkedvelt kert felújítása. A tervezés során a meglévő értékes alapadottságok megtartásával, a terület japán hangulatát fokozó elemek újraélesztése és kiegészítése a cél.

A Japán kert mellett található Zenélőkút szintén felújításra kerül. A mostani rekonstrukciós feladatok során az elsődleges szempont a Zenélőkút állagmegóvása, a meglévő szerkezet megóvása, konzerválása, a balesetveszélyes helyzetek hosszútávon történő elhárítása.

Az Erzsébet téren lévő játszótér a 2006-os felújítása óta komolyabb fejlesztésen nem esett át, sőt a 2006-os állapothoz képest egy komplett játszóeszközzel kevesebb található most a játszótéren. A mostani fejlesztés során kihelyezésre kerülő fa mászóvár menedékházzal, két csúszdával, erkéllyel, mászófallal, hálóalagúttal, kötélhágcsóval, tekergő mászórúddal, távcsővel valamint üzleti pulttal van ellátva.

Mindezen felújítások mellett a Ludovika téren egy 1.000 m2-es kutyafuttató kerül kialakításra úgy, hogy a kistestű és a nagytestű kutyák elkülönítve legyenek futtathatók. A terület mellett kavicsburkolatú, díszfüves pihenőkert kialakítására kerül sor.

A munkálatokat a FŐKERT Nonprofit Zrt. 2014. július közepén kezdi meg a Japánkertben, s a tervek szerint szeptember első felére mindegyik területen befejezik a területek rekonstrukcióját, átépítését.