Szombaton nyolcadik alkalommal rendezik meg a Harangok Napját a Fiumei úti Sírkertben

Szombaton nyolcadik alkalommal rendezik meg a Harangok Napját a Fiumei úti SírkertbenSzombaton nyolcadik alkalommal rendezik meg a Harangok Napját a Fiumei úti Sírkertben

2012. június 16-án, szombaton már nyolcadik alkalommal várja a közönséget a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt (BTI Zrt.) a Harangok Napja népszerű kulturális programjaival a Fiumei úti Sírkertbe. Gyermekműsorok, kisplasztika-kiállítás, ingyenes koncertek, kulturális programok és irodalmi szellemvasút várja az érdeklődőket.

A Fiumei úti Sírkert főbejáratától kétóránként induló kisvonatokon szakértő idegenvezetők mutatják be a csoportoknak a magyar történelem olyan kiemelkedő személyiségeinek síremlékeit, mint Kossuth Lajos, Deák Ferenc vagy az első miniszterelnök: Batthyány Lajos. Elkalauzolják a látogatókat Arany János, Vörösmarty vagy a Nyugat legnagyobb költői, írói nyughelyéhez. A kultúrtörténeti séták mellett az érdeklődők megnézhetik a sírkertben található Kegyeleti Múzeum tárlatát is.

A lombos sétányokon, napsütötte füves tisztásokon sétálgatva a látogatók nyugalmat találnak, feltöltődhetnek, hiszen a Fiumei úti Sírkert olyan, mint egy gyönyörű arborétum: 56 hektáros zöld folt a lüktető város szívében. Tökéletesen alkalmas kikapcsolódásra, hiszen a 2-es metróval, esetleg a 24-es, 28-as, vagy 37-es villamossal a város bármely pontjáról gyorsan elérhető, a magas kőfal kizárja az autók zaját és így felkínálja a nagyvárosi ember számára a már-már elérhetetlennek tűnő csendet.

Ezt a hangulatot és a nagyságok előtti tisztelgést fogalmazzák meg azok az alkotások is, amelyeket a Harangok Napját megelőzően meghirdetett kisplasztika pályázatra küldtek be a szobrászat művelői. A kiírás lényege éppen ez volt: a sírkert történelmi és kulturális értékeinek kihangsúlyozása, egyfajta művészi tisztelgés a Nemzet nagyjai előtt. A legjobb alkotásokat egy kiállítás keretein belül tekinthetik meg a látogatók a Kegyeleti Múzeumban, melynek megnyitóján Zsigmond Attila a pályázatokat elbíráló zsűri elnöke beszél.

A gyerekek és felnőttek körében már legendává vált és igen népszerű Levente Péter előadásával kezdődik az egész napos esemény. Ezt követően a moldvai csángó magyarok zenéjének hírvivője a Zurgó együttes lép fel egy órás koncerttel. Utána a Nyugdíjasok Budapesti Szövetségének programja következik. Kora délután a kisplasztika pályázat értékelése és eredményhirdetése történik majd a színpadon.

Ezután veszi kezdetét Kárászy Szilvia egyedülálló harangjátéka, mellyel minden bizonnyal megadja az alaphangot a következő műsorszámoknak, hiszen utána a népszerű tehetségkutató műsorból megismert harmonikás Szabó Ádám lép fel egy közel félórás műsorban a színpadon.

A napot ezután Hirtling István színművész fellépése gazdagítja, aki Arany János verseket ad majd elő (a költőnek idén kettős évfordulója van, 195 évvel ezelőtt, 1817-ben született, és 130 évvel ezelőtt, 1882-ben hunyt el). A prózai előadás után az országszerte méltán népszerű sztár, Kökény Attila ad egy fél órás koncertet.

A Harangok napja utolsó és egyben fő fellépője a nemzetközi szinten is igen elismert és az idén Liszt-díjat kapott Illényi Katica és kvartettje lesz, mely igazán kellemesen zárja a rendezvényt.

A Harangok napi programok ugyan véget érnek Illényi Katica egyórás koncertjével, de a nap még korántsem. Az idegenvezetős kisvonat ugyanis még egyszer elindul, hogy immár a Múzeumok éjszakája rendezvény keretein belül mutassák meg a kíváncsiaknak az alkonyatban pompázó sírkertet.

Este tízkor pedig a színpadon óriáskivetítőn csodálhatják meg a világhírű Cakó Ferenc homok animációit. A művész úr kifejezetten a helyszínhez és a hangulathoz állította össze műsorát.

Ahogy véget ér a csaknem egyórás előadás, 22:45-kor egy igazán különleges program várja az irodalom és a Fiumei úti sírkert kedvelőit: az Irodalmi Szellemvasút. A vonat két turnusban indul, részleteket pedig szándékosan nem árulunk el.

A PROGRAM:

10.00  SÉTÁK INDULÁSA – KISVONATOKKAL KÉTÓRÁNKÉNT

LEVENTE PÉTER VARÁZS ÓRA CÍMŰ ELŐADÁSA

11.00  KISPLASZTIKA PÁLYÁZAT KIÁLLÍTÁS-MEGNYITÓ (helyszín: Kegyeleti Múzeum!)

11.45  ZURGÓ EGYÜTTES KONCERTJE

13.00  NYUGDÍJASOK BUDAPESTI SZÖVETSÉGÉNEK PROGRAMJA

14.15  KISPLASZTIKA PÁLYÁZAT – EREDMÉNYHIRDETÉS

15.00  KÁRÁSZY SZILVIA

15.45  SZABÓ ÁDÁM

16.30  HIRTLING ISTVÁN

17.00  KÖKÉNY ATTILA

18.00  ILLÉNYI KATICA

19.30  KISVONAT INDULÁSA – ALKONYAT KÖRÚT

22.00  CAKÓ FERENC

22.45  IRODALMI SZELLEMVASÚT – I. JÁRAT

23.30  IRODALMI SZELLEMVASÚT – II. JÁRAT

A RENDEZVÉNYRE A BELÉPÉS DÍJTALAN!

 A helyszínen büfé működik.

 www.nemzetisirkert.hu