Tarlós István átadta a felújított Zenélő kutat és a Japánkertet a Margitszigeten

Tarlós István átadta a felújított Zenélő kutat és a Japánkertet a MargitszigetenTarlós István átadta a felújított Zenélő kutat és a Japánkertet a Margitszigeten

Megnyílt a margitszigeti Zenélő kút és a mellette található Szikla- és Japánkert. - A sziget rendezettebbé vált az elmúlt egy évben, és a jövőben is folytatódnak a fejlesztések – mondta Tarlós István főpolgármester a szerdai megnyitón.

„A Margitsziget északi részén található a Bodor-kút, vagy más néven Zenélő kút nevét egy székely ezermesterről, Bodor Péterről kapta, aki 1822-ben építette fel az eredetit Marosvásárhely főterén. A budapesti városvezetés az 1930-as években állította fel a kút másolatát. A népszerű kút a második világháborúban súlyosan megsérült, és csak 1954-ben állították helyre, de hangját hosszú ideig nem kapta vissza” – idézte fel a kút történetét a főpolgármester. A mostani felújítás során nem csak állagmegóvó munkálatokat végeztek, hanem megtörtént az óraszerkezet műszaki felülvizsgálata és javítása – tette hozzá.

A régi dallamtöredékek alapján megírt, középkori magyar dallamokat felidéző 12 részes zenei anyagot Csányi Attila zeneszerző állította össze. A kupola Neptun szobra 24 óra alatt fordul körbe és az alatta található óraszerkezettel együtt a pontos időt mutatja. A szobor forgása összhangban van a Nap mozgásával és mindig a Nap felé tekint. Minden egész órában más-más középkori ihletésű magyar dallam csendül fel, minden félkor négyharsonás szignál szól, minden háromnegyedkor rövid ismertető hangzik el a kútról. A kút földszintjén elhelyezett három tordasi vörös mészkő falikútból a nappali órákban - a téli hónapok kivételével - ivóvíz folyik.

„A Margitsziget Budapest és Európa egyik ékköve. Amióta a Fővárosi Önkormányzat egy éve átvette a kezelői jogokat a mindig is tulajdonában lévő szigeten, az azóta eltelt egy évben a terület szebbé és rendezettebbé vált” – jelentette ki Tarlós István. A megvalósult fejlesztések közé sorolta a svéd nagykövetséggel közösen átadott öko játszóparkot, a megújult zenélő szökőkutat és a felújított Szabadtéri Színpadot. A Margitszigetet érintő további beruházásokról szólva hangsúlyozta: folytatódnak a fejlesztések, komplex csatornázási program indul, lóvasutat indítanak, és a szigetre érkező érkező futók érdekében kamerarendszert, kommunális létesítményeket és értékmegőrzőket is felszerelnek. - Az utakat és járdákat is felújításra kerülnek, 2015-ben pedig megindulhat a Palatinus Strand funkcióbővítése, amelynek köszönhetően egész évben üzemelő létesítményként lehet majd használni – tette hozzá a főpolgármester.

Tarlós István a margitszigeti futópálya felújításával kapcsolatban közölte: a városvezetés már korábban elhatározta a beruházást, és a napokban dőlt el, hogy megkezdődhetnek a munkálatok. A futópályát kiszélesítik, a futókör pesti oldali ágát pedig még ebben az évben befejezik – mondta.

A Zenélő kúttal együtt átadták az 1970-es években épített Szikla- és Japánkertet is. A kert utolsó rekonstrukciója 1992-ben volt, így időszerűvé vált az értékes, lakosság által is közkedvelt kert felújítása.  A tervezés során a meglévő értékes alapadottságok megtartásával, a terület japán hangulatát fokozó elemek újraélesztése és kiegészítése volt a cél.

A Zenélő kút és a Japánkert felújítási munkálatait a Főkert Nonprofit Zrt. bonyolította le 135 millió összköltségből.