Tavaszi munkák Budapesten – takarítják a fővárost a BVK vállalatai

Tavaszi munkák Budapesten – takarítják a fővárost a BVK vállalataiTavaszi munkák Budapesten – takarítják a fővárost a BVK vállalatai

A Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK Holding Zrt.) cégei készülnek a tavaszra - kitakarítják a fővárost: megtisztítják a hidakat, takarítják a lakótelepeket, az aluljárókat, kimossák a kukákat, több százezer virág kerül kiültetésre. A strandokon megkezdik a felújítási munkákat, a távfűtő művek és a kéményseprő-ipari vállalat pedig már most kezd készülni a következő fűtési idényre.

Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.

A téli időszak elmúltával, az időjárás enyhébbre fordulását követően a cég megkezdheti a tavaszi közterületi munkákat, melyeket éjszaka és nappal, kézi és gépi erővel végeznek. A szakemberek eltávolítják Budapest közútjairól a téli időjárás okozta szennyeződéseket. Kiemelten kezelik az idegenforgalmi szempontból frekventált területeket (Budai Vár, Duna korzó, Hősök tere), a március 15-ei nemzeti ünnep eseményeinek, valamint a Budapesti Tavaszi Fesztivál rendezvényeinek helyszíneit. A tavaszi közterületi munkák során az FKF Zrt. lemossa a Duna hidakat, a Váralagút csempeburkolatát, továbbá kitakarítják a lakótelepeket is. Gondoskodnak a gyalogos aluljárók nagytakarításáról, az oldalfalak vegyszeres lemosásáról. Fertőtlenítő mosással megtisztítják az utcai hulladékgyűjtőket és a szelektív hulladékgyűjtő szigetek tartályait. A tervek szerint - az előző évek gyakorlata alapján - a tavaszi közterületi munkák április végére fejeződnek be.

FŐKERT Nonprofit Zrt.

A FŐKERT Nonprofit Zrt. a fenntartása alatt álló városrészek majd minden pontján több mint 170.000 darab árvácskával és 15.000 darab hagymással igyekszik élénkíteni az utcaképet. A tavasz beköszöntével megszaporodik a parkfenntartók munkája. A FŐKERT Nonprofit Zrt. feladata, hogy Budapest kiemelt zöldterületein - mint pl. a Margitsziget, Népliget, Gellérthegy, Városmajor, valamint számos közpark és fasor - elvégezze a tavaszi előkészítő munkálatokat. Az árvácskák kiültetését – amennyiben az időjárás engedi - a FŐKERT Nonprofit Zrt. március első két hetében elvégzi. Tavasszal érdemes lesz megállni és megcsodálni a Deák Ferenc és Gellért téri virágágyásokat, a Széchenyi rakpart virágágyását, vagy a Dózsa György úti ágyásokat, ahol több száz botanikai illetve csokros tulipán bontogatja majd virágait.

Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

A strandok felkészítésére 2014-ben 40 millió forintot fordít a BGYH Zrt., hogy biztonságos, tiszta, rendezett körülmények között pihenhessenek a fővárosiak. Ilyenkor el kell végezni a strandok teljes műszaki és higiéniai ellenőrzését, az esetleges hibák javítását, például csempézni, fugázni kell, és szükségesek kertészeti munkák is. Ez az összeg nem tartalmazza a Dagály Strand térkövezésének II. ütemét, valamint a Palatinus, Paskál és Dagály strandok fejlesztési és engedélyezési terveinek költségét, erre összesen további 60 millió forintot költ a vállalat.

Budapesti Temetkezési Intézet Zrt.

A társaság minden évben nagy gondot fordít arra, hogy a temetőlátogatók nyugalomban és meghitt környezetben tudják leróni tiszteletüket elhunyt hozzátartozóik sírhelyénél. Ennek egyik lényeges eleme a temetőkön belüli úthálózatok javítása és karbantartása. Az évek során az aszfalt utak a sírkerteken belül is elhasználódnak, így ezek rendszeres javítást igényelnek. Az Intézet idén is jelentős összeget, várhatóan 20 – 25 millió forintot – különít el erre a célra. Miután sok a javítandó aszfaltos, és murvás útfelület is, a legszükségesebbel kezdik a felújítások sorát. A tavaszi időszakban egyre többen látogatnak ki szeretteik sírhelyéhez, hogy rendbe tegyék azt, meglocsolják a hanton található virágokat, növényeket, megtisztítsák a síremléket. Ezért lényeges, hogy ezekhez a műveletekhez a hozzátartozó tudjon használni vizet. Amennyiben az idő megengedi, és nem várhatóak fagyok, a Budapesti Temetkezési Intézet március elején, de legkésőbb a hónap közepén, megnyitja a temetőkben a csapokat, így lehet vizet vételezni.

Budapesti Távhőszolgáltató Zrt.

A fűtési időszak végével a FŐTÁV megkezdi szokásos karbantartásait, szolgáltatásjavító beruházásait, melynek eredményeképpen 2014 nyarán összesen 3,5 km hosszúságú távvezetéket újít fel a távhőszolgáltató. Útfelbontással járó távvezetéki munkák lesznek a IV. és XV. kerületben is, melyek az Újpalotai hőkörzet és a Hulladékhasznosító Mű összekötésével kapcsolatos projekt részeként valósulnak meg. A fejlesztő beruházás értéke 5,3 milliárd forint, melyhez a FŐTÁV 10%, azaz 533,6 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Környezeti és Energia Operatív Program (KEOP) keretében meghirdetett "Távhő-szektor energetikai korszerűsítése" című pályázaton. Bár az időjárás eddig kegyes volt hozzánk a fűtés szempontjából, az elkövetkező egy-két hónap még tartogathat meglepetéseket. Budapesten a jogszabályokban meghatározott időpontig, azaz május 15-éig rendelkezésre áll a távhőszolgáltatás. A FŐTÁV Zrt. a lakóközösségekkel kötött közüzemi szerződés, vagy a közös képviselő által leadott egyedi megrendelés szerint teljesíti a fűtési rendszer leállítását, vagy indítását. Az enyhe időjárás abban az esetben okozhat számottevő megtakarítást, ha radiátoraink szabályozhatóak, és el vannak látva költségosztó berendezéssel. A fűtési időszak végéhez közeledve kéri a társaság a lakóközösségeket, hogy a lakóingatlanokon tervezett kapcsolódó felújításokat, karbantartásokat már most kezdjék el megtervezni, előkészíteni és lehetőség szerint a fűtési időszakon kívülre, a nyári hónapokra ütemezni, hogy őszi fűtésindítás majd zökkenőmentesen történhessen. Nagyon fontos tudnivaló, hogy a termosztatikus szelepeket a fűtés végleges leállítását követően célszerű teljesen kinyitni (5-ös állás). Ugyanis a zárt szelepek a nyári meleg napokban beszorulhatnak és beragadhatnak, ami ősszel, a fűtés indításánál okozhat gondot.

Fővárosi Kéményseprőipari Kft.

Az egyedi fűtésű lakásokban is gondot kell fordítani a berendezések karbantartására. Jelentősen nőtt 2013-ban a fővárosban sikeresen ellenőrzött ingatlanok száma, ezzel is lehetővé vált az esetleges balesetek megelőzése. Tavaly a kéményseprők már a lakások több mint 90%-ában el tudták végezni a kötelező kéményvizsgálatokat. Annak érdekében, hogy az ügyfelek még könnyebben tudjanak alkalmazkodni az ellenőrzési időponthoz, a FŐKÉTÜSZ Kft. új, ingyenes szolgáltatást vezetett be. 2014. márciusától a társaság honlapján nemcsak megtekinthető az ellenőrzés tervezett első időpontja, hanem arról a regisztrált felhasználók ingyenes elektronikus értesítést is kérhetnek. Azok az ügyfelek, akik élnek ezzel a lehetőséggel, az első ellenőrzés időpontja előtt 7 nappal e-mailben, 3 nappal előtte pedig SMS-ben kapnak értesítést az ellenőrzés időpontjáról.