Több mint 140.000 darab árvácskát ültet el a FŐKERT Budapest közparkjaiban

Több mint 140.000 darab árvácskát ültet el a FŐKERT Budapest közparkjaibanTöbb mint 140.000 darab árvácskát ültet el a FŐKERT Budapest közparkjaiban

Az egynyári növények elvirágzását követően, a FŐKERT Nonprofit Zrt. idén is több tízezer árvácska és díszkáposzta kiültetésével teszi színessé a Főváros kiemelt zöldterületeit.

Beköszöntött az ősz, s a letűnő nyarat idéző, mostanra már megkopott szépségű egynyári virágok helyét felváltják az ősz színeiben pompázó árvácskák.

A FŐKERT Nonprofit Zrt. munkatársai az egynyári növények eltávolítása után, valamint a virágágyak megfelelő előkészítését követően a kétnyári virágok kiültetését szeptember utolsó hetében kezdik meg. Az őszi ültetésnél elsősorban a turisztikailag fontos területekre összpontosítanak, így többek között a Margitszigeten, a Clark Ádám téren, a Szent György téren, az Eötvös téren, a Szent Gellért téren valamint a Széchenyi rakparton és a Városligetben ültetnek színpompás virágokat.

A szeptember végi, október elejei ültetéskor gyakran éri a Kertészetet lakossági kritika, miért távolítják el a virágágyakból a még szépnek tűnő, színes egynyári növényeket. Az igazság az, hogy ezek a növények már csak távolról szépek, egy-egy hűvösebb éjszaka után nemcsak a virágok, de a növények is megbarnulnak, összeesnek. Az időben elültetett és kellő talajhőmérséklet mellett begyökeresedett árvácskák ellenben szépen elbokrosodnak, gazdagon és hosszan tartóan virágoznak.

Az árvácska kertjeink és parkjaink egyik legkedveltebb virága, nem csupán díszítő értéke miatt, hanem mert tavasszal márciustól júniusig, ősszel pedig szeptembertől novemberig virágzik. Az őszi árvácskákat, csakúgy, mint az egynyári növényeket saját termesztő telepeken állítja elő a FŐKERT.

Tavasszal többségében sötétebb színeket alkalmaznak, az őszi kiültetésnél azonban inkább a világító fehér, az élénksárga és narancssárga színeket részesítik előnyben. A világos színek felhasználásának célja a komor őszi és télbehajló időben a feltűnő színhatás elérése, vidámabbá téve ezzel a szürkülő parkokat. Emellett nem elhanyagolandó szempont, hogy a világos fajták fejlődése gyorsabb, így átteleltetésük biztonságosabb. A kiültetett árvácskák hűvös időben is nyílnak, jól viselik a telet, nagyméretű színes virágaik szinte egész télen mutatósak.