Több mint 300 fát ültet a FŐKERT

Több mint 300 fát ültet a FŐKERTTöbb mint 300 fát ültet a FŐKERT

A FŐKERT Nonprofit Zrt idén ősszel több mint 300 fa kiültetésével járul hozzá Budapest levegőjének tisztaságához.

A fák alakítják a közterek, közlekedési útvonalak, parkok látképét, szebbé és egészségesebbé teszik környezetünket, mindennapi életünket. A fák jelentősége a városi légkörben igen fontos, ugyanis a CO2 feldolgozó képességüknek köszönhetően csökkentik az üvegházhatást. A fák lekötik a szennyező anyagokat, javítják a klímát és a forgalmas utak mellett megvédenek a zajtól, gyökérzetük pedig elnyeli a járművek okozta rázkódások egy részét.

A FŐKERT a 47. hét és az 50. hét között összesen 13 kerületben végez faültetéseket, mely eredményeként több olyan helyszínen pótlásra kerülnek a fák, melyek hosszú évek óta üresen állnak.

Az őszi faültetési akciónak köszönhetően többek között beültetésre kerül 14 db üres fahely az I. kerület, Palotai út mellett, 11 db fa a III. kerület Árpád fejedelem útján, 13 db fa kerül a IX. kerület Könyves Kálmán körútra, a XIV. kerület Fogarasi út 10 db hársfa csemetével bővül, s megújul a Mester utca fasora is, ahova 27 db juhar levelű platánt ültetnek ki. Mindezek mellett 130 db juharfát ültetnek a XXI. kerület, Weisz Manfréd útra.

Természetesen, a nagy parkokba is jut a fákból, így a Hajógyári szigeten 19 db fa kerül elültetésre, míg a Városliget faállománya 35 db egyeddel lesz gazdagabb, valamint 4 db fa kerül a Népligetbe.

A faültetések a napokban kezdődnek, s egészen az 50. hétig eltartanak. Kérjük a lakosságot, hogy óvják a frissen kiültetett fákat! Ne törjék ki a facsemetéket autóikkal, illetve ne engedjék, hogy a kutyák kikaparják vagy illemhelyként használják az újonnan beültetett fahelyeket.