Több mint kétszázezer egynyári növényt ültet a FŐKERT a budapesti parkokba

Több mint kétszázezer egynyári növényt ültet a FŐKERT a budapesti parkokbaTöbb mint kétszázezer egynyári növényt ültet a FŐKERT a budapesti parkokba

Az árvácskák, nefelejcsek, tulipánok elvirágzása után sem maradhatnak üresen Budapest virágágyai, ezért a FŐKERT Nonprofit Zrt. munkatársai városszerte megkezdték a több mint kétszázezer változatos színű és formájú egynyári növény kiültetését.

A virágágyak kiültetését minden évben komoly felkészülési időszak előzi meg, melynek hátterében a tervezéstől a termesztésen át a megvalósításig, jól szervezett csapatmunka áll. A városszerte elhelyezkedő, összesen 13 000 m2-nyi virágágy felületekbe idén 195 fajtából több mint kétszázezer darab egynyári növény kerül kiültetésre, melynek közel 40 %-a magyar fajta.

A témaválasztás után és a kiültetési tervek elkészítésével egyidejűleg meghatározzák a növényfajokat és kiválasztják a méretben, színben, formában leginkább alkalmas fajtákat. Már a tervezéskor is figyelembe veszik, hogy a város számos pontján elhelyezkedő virágágyak fekvése, kitettsége, fényviszonyai, talajtulajdonságai, vízellátási lehetőségei meglehetősen különbözőek. A parki kiültetések egynyári növényanyagának túlnyomó részét a FŐKERT Nonprofit Zrt. saját termesztőtelepén állítja elő.

Az idei év a Család Nemzetközi Éve, így intenzív, élénk, vidám színek, dinamikus, változatos formák jellemzik a kiültetéseket.

Ez évben is a már jól bevált fajták képviseltetik magukat a legnagyobb százalékban a budapesti virágágyakban. A változó időjárási trendek miatt igyekeznek sok magyar fajtát alkalmazni, melyek várostűrése, szárazságtűrése kiemelkedő.

Legnagyobb százalékban Begónia (~36 000 db), Kakastaréj (29 720 db), Verbéna (18 860 db), Bársonyvirág (12 750 db), zsálya és paprikavirág (9 770 db), Legényrózsa (9 370 db), valamint Petúnia (7 360 db) és Tollborzfű (6 980 db) kerül kiültetésre.