Újabb 450 darab fát ültet a FŐKERT

Újabb 450 darab fát ültet a FŐKERTÚjabb 450 darab fát ültet a FŐKERT
A tavaly ősszel ültetett több, mint 300 fa után, idén tavasszal folytatódik a faültetési program, amelynek keretében a FŐKERT Nonprofit Zrt. újabb 450 darab fa kiültetésével járul hozzá Budapest levegőjének tisztaságához.
 
A fák alakítják a közterek, közlekedési útvonalak, parkok látképét, szebbé-egészségesebbé teszik környezetünket, mindennapi életünket. A fák jelentősége a városi légkörben igen fontos, ugyanis a CO2 feldolgozó képességüknek köszönhetően csökkentik az üvegházhatást. A fák lekötik a szennyező anyagokat, javítják a klímát, a forgalmas utak mellett védenek a zajtól, gyökérzetük pedig elnyeli a járművek okozta rázkódások egy részét.
 
A FŐKERT Nonprofit Zrt. a következő hetekben 16 kerületben végez faültetéseket, aminek eredményeként több olyan helyszínen pótlásra kerülnek a fák, melyek hosszú évek óta üresen állnak.
A tavaszi faültetési program keretében 25 darab fát ültet a társaság pótlási kötelezettségként, 116 darab fát ültet lakossági kérésre, 133 darab fa kerül olyan helyszínekre, melyeket a kerületi önkormányzatokkal folytatott egyeztetés során jelöltek ki, valamint 176 darab fát ültetnek ki a FŐKERT szakemberei által meghatározott frekventált helyszínekre.
 
A tavaszi faültetési akciónak köszönhetően beültetésre kerül 25 db üres fahely az I. kerület, Attila úton, valamint 32 darab fahely a Bem rakparton, 58 darab fahely a VI. kerület, Bajza utcában, 15 darab fahely a IV. kerület, Árpád úton és 35 darab Tilia ’Szent István’ kerül kiültetésre a XII. kerületi Böszörményi útra.
 
Mindezek mellett kiemelt területként szerepel a programban a III. kerületi Emőd utca-Keve utca-Rozgonyi Piroska utca-Zaránd utca által határolt térség, ahova összesen 58 darab fát telepítenek.
Az Andrássy út kiszáradt fáit is pótolják, ide 20 darab Magas Kőris kerül kiültetésre.
 
A FŐKERT kéri a lakosságot, hogy óvják a frissen kiültetett fákat! Ne törjék ki a facsemetéket autóikkal, illetve ne engedjék, hogy a kutyák kikaparják őket és illemhelyként használják az újonnan beültetett fahelyeket!