Újabb 650 darab fát ültet a FŐKERT

Újabb 650 darab fát ültet a FŐKERTÚjabb 650 darab fát ültet a FŐKERT
A FŐKERT Nonprofit Zrt. 2014-ben több mint 1.000 darab fa kiültetésével járult hozzá Budapest levegőjének tisztaságához. A 2014 tavaszán elültetett több mint 450 db fa után, a IV. negyedévben újabb 650 fával gyarapodik a főváros.
A fák alakítják a közterek, közlekedési útvonalak, parkok látképét, szebbé-egészségesebbé teszik környezetünket, mindennapi életünket. A fák jelentősége a városi légkörben igen fontos, ugyanis a CO2 feldolgozó képességüknek köszönhetően csökkentik az üvegházhatást. A fák lekötik a szennyező anyagokat, javítják a klímát, a forgalmas utak mellett védenek a zajtól, gyökérzetük pedig elnyeli a járművek okozta rázkódások egy részét. 
A FŐKERT a 49. hét és az 52. hét között összesen 19 kerületben végez faültetéseket, melynek eredményeként több olyan helyszínen pótlásra kerülnek a fák, melyek hosszú évek óta üresen állnak. A 650 db fából 446 db fasori üres helyek pótlásaként lesz elültetve, míg 205 darab fa a parkok faállományát bővíti majd.
A faültetési akciónak köszönhetően többek között beültetésre kerül 27-27 db üres fahely a VII. kerület, Damjanich utcában és a XI. kerület Karolina úton, 30-30 db fa a XII. kerület Hegyalja úton és a Budakeszi úton, 20 db fa kerül a X. kerület Sírkert utcába, és 16 darab fa kerül elültetésre a Műegyetem rakparton. Mindemellett megújul a Fogarasi út (30 db), az Erzsébet királyné útja (16 db), az Istenhegyi út (15 db) valamint az Emőd utca és a Rozgonyi utca (20 db).
Természetesen, a parkok is kapnak a fákból, így az I. kerületi parkokba 15 db, a Gellérthegyre, valamint a Feneketlen tóhoz 25 db, a Margitszigetre 45 db, míg a Népligetbe 56 db fa kerül kiültetésre.
A faültetések a napokban kezdődnek, s egészen az 52. hétig eltartanak. A FŐKERT kéri a lakosságot, hogy óvják a frissen kiültetett fákat! Ne törjék ki a facsemetéket autóikkal, illetve ne engedjék, hogy a kutyák kikaparják őket, illemhelyként használják az újonnan beültetett fahelyeket!