Ütemterv szerint halad a fővárosi házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer bevezetése

Ütemterv szerint halad a fővárosi házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer bevezetéseÜtemterv szerint halad a fővárosi házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer bevezetése

A fővárosban eddig közel 100.000 lakossági szelektív hulladékgyűjtő pontot alakított ki az FKF Zrt., aláírásra került az új célgépek beszerzési szerződése és indul a projekt média kampánya – nagy előrelépések a fővárosi szelektív hulladékgyűjtésben. Minden az előre meghatározott ütemterv szerint zajlik “A fővárosi házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer” projektben – adta hírül Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt. sajtótájékoztató keretében.

A cél, hogy minden háztartásban legyen szelektív hulladékgyűjtő edény, mert a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy ez jobban támogatja a szelektív gyűjtést és ezen keresztül az újrahasznosítást, mint a szelektív szigetekre épülő módszer. Ezért 2014. december 31-ig minden háztartás megkapja a saját szelektív edényzetét a Fővárosban. A II., VIII., XVII., és XXII. kerületeket már teljesen lefedték, sőt a IX. kerületben is közel 90%-os a terítési arány.
György István főpolgármester-helyettes úr elmondta, hogy a XXI. században alapvető követelmény, hogy gondoljunk a környezetünkre és folyamatosan olyan új megoldásokat vezessünk be, amelyek segítségével megóvjuk és élhetőbbé tesszük a fővárost. Ilyen „A fővárosi házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer”, melynek bevezetésével Budapest is bekerül a szelektíven gyűjtő európai városok sorába.
„Külön öröm számomra - folytatta a főpolgármester-helyettes úr - hogy a lakosság milyen pozitívan és nyitottan fogadja a rendszer bevezetését, mely a házaknál elhelyezett edényzetek révén kényelmesebbé, egyszerűbbé teszi a szelektív hulladékgyűjtést.”
A lakosság szemléletformálása és figyelemfelhívása érdekében marketing kampány is indul a projekt keretében, óriásplakátokon, rádió spotokban és újság hirdetésekben hangsúlyozzák a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát. A kampány nagykövetei Kovács Ági, olimpiai bajnok úszónő és Kautzky Armand, színész.

Kovács Ági elmondta: „Mindig is fontos volt számomra és a családom számára hogy amennyire tudjuk, óvjuk a környezetünket, amiben élünk. Természetesen amióta gyermekem van ez a szemléletmód csak megerősödött bennem. A szelektív hulladékgyűjtést nagyon fontosnak tartom, de igazán nagy eredményt és változásokat csak akkor lehet elérni, ha minél több ember kezd el szelektíven gyűjteni. Bízom benne, hogy ezzel a kampánnyal sikerül ezt a folyamatot elősegítenünk.”

A tájékoztatót a projekthez kapcsolódó általános és középiskolai rajzverseny, hűtőmágnes-tervező, és videó készítő verseny ünnepélyes díjátadója és a nyertes pályaművek bemutatása zárta. Erősen megmozgatta a fiatalok fantáziáját a téma: a versenyre 915 általános iskolás gyermekrajzot, 236 hűtőmágnes-tervet és 6 kisfilmet küldtek be.