Véget ért a távfűtési szezon

Véget ért a távfűtési szezonVéget ért a távfűtési szezon
Tegnap véget ért a távfűtési szezon Budapesten, a Főtáv szerződés szerint teljesíti a fűtési rendszer leállítását – tudatta közleményben a cég. Hozzátették, ez azt jelenti, hogy aki szerződésben még nem rendelkezett a fűtési rendszer leállításáról, annál tegnap leállt a távfűtés. Szélsőséges időjárási fordulatnál – amilyenre az elmúlt években is volt példa – a lakóközösség által erre felhatalmazott személy eseti írásos megrendelésével természetesen május 15-e után is újraindítható a távfűtés.
Idén a fűtési időszak 183-200 napig tartott. Április végén még csaknem 75 ezer lakásban biztosította a Főtáv a fűtést. A klasszikus értelemben vett (október 15-étől április 15-éig tartó) 184 napos fűtési időszak átlaghőmérséklete 4,45 Celsius-fok volt. A szezon legmelegebb napján a napi átlaghőmérséklet 17,9 Celsius-fok, a leghidegebb napján -10,9 Celsius-fok volt. Az utóbbi 15 év havi külső levegőhőmérsékleteinek átlagához képest a november több mint 2 Celsius-fokkal alacsonyabb volt, ezzel szemben a december és a január havi átlaghőmérséklet a szokotthoz képest 2-3 fokkal melegebb lett, míg a február szokatlanul hideg volt, míg márciusban ismét az átlagnál több fokkal melegebb volt. Az ingadozások a szezon során kiegyenlítődtek, és így az átlaghőmérséklet alig volt magasabb az elmúlt 15 évinél. A Főtáv az idei, októbertől-áprilisig tartó szezonban mintegy 9,8 millió gigajoule energiát értékesített, mintegy 5 százalékkal kevesebbet, mint az előző évben. Az idei télen sem fordultak elő Budapesten több tízezer lakást érintő és 12 órát meghaladó üzemszünetek. A fővárosi távhőrendszer a 2011–2012-es fűtési idényben is üzembiztosan működött.
Márciusig a mostani fűtési szezonban összesen 32 meghibásodás következett be a Főtáv távvezeték-hálózatán. Az esetek 95 százalékában kevesebb mint 8 órán át tartott a hiba elhárítása, és csak 2 esetben vett 8 óránál több időt igénybe. Az épületeket ellátó hőközpontoknál 37 meghibásodás volt, amelyeknek ugyancsak 95 százalékát 8 órán belül elhárították.
Ismét szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a termosztatikus szelepeket a fűtés végleges leállítását követően teljesen ki kell nyitni (5-ös állás). A zárt szelepek ugyanis a nyári meleg napokban beszorulhatnak és beragadhatnak, ami ősszel, a fűtés indításánál gondot okozhat, ez azonban a szelepek teljes kinyitásával megelőzhető.